Rejtett ökoszisztéma Mekongban?

2016. december 20., kedd




A mekongi régióban nemrég 163 új fajra bukkantak, ami felveti egy eddig még nem ismert, rejtett ökoszisztéma lehetőségét.

Olyan, eddig nem látott flórára és faunára bukkantak a tudósok és biológusok a mekongi térségben, amin a teljes tudományos társadalom megdöbbent.

Megdöbbentő felfedezés Mekongban

Az még egy külön dolog, hogy rengeteg új fajra bukkantak, ugyanis évente sok száz új fajt felfedez az emberiség, az azonban alapjaiban is megdöbbentő, hogy nagyon rövid idő alatt 163 nem ismert lényt, vagy növényt azonosítottak.

Korábban nem gondolták, hogy valaha is ennyi új élőlényre fognak bukkanni, mely önmagában is már-már rekordnak számít.

A mostani felfedezés több érdekes kérdést vet fel az úgynevezett rejtett ökoszisztémák kérdésével kapcsolatban.

A WWF szervezete jelentette be a hatalmas hírt, és azt, hogy az előzetes becslések szerint legalább 163 új fajra bukkantak biológusok, de valószínű, hogy a pontosítás után még ennél is nagyobb lehet az a szám, amivel szolgálni tudnak majd.

Vagyis másfél száz új létforma rejtőzött abban a térségben, ahol rájuk találtak. Mekong teljes része még mind a mai napig nem lett felfedezve legalábbis számos olyan térség, és vidék található itt, ahol képesek lehettek komplett fajok elbújni a világ szeme elől.

Árnyék ökoszisztémák

A mostani felfedezés amellett, hogy óriási jelentőségű, egy másik dologra is felhívta a figyelmet. Mégpedig arra, hogy valóban létezhetnek kisebb-nagyobb árnyék ökoszisztémák a világban.

Ezek alatt olyan nem látott állatvilágot, zártabb rendszereket értünk, melyek összhangban működnek, némileg elzárva a globális tápláléklánctól, és rejtve vannak a kíváncsi szemek elől.

Sokak szerint a tengerek, óceánok mélyén is nyüzsöghetnek ilyen rejtett ökoszisztémák, hiszen a vízfelszín világának alig 10%-át ismerjük csupán.

Nem véletlen, hogy léteznek olyan elméletek, melyek szerint például a világ legmélyebb, víz alatti árkában, a Mariana-árokban élhetnek olyan, akár évmilliókkal ezelőtt kihalt lények is, melyek létezését ma lehetetlennek tartja a tudomány.

A Mariana-árok aktuális, ugyanis nemrég különös hangokat hallottak a térségből, ami felvetette annak a lehetőségét, hogy valóban élhet odalenn egy eddig ismeretlen élőlény, vagy élőlény csoport.

Sokkal több lehet a világ, mint amit érzékelünk belőle

Az ilyen felfedezések mindig azt juttatják az emberiség eszébe, hogy sokkal nagyobb a világ, és sokkal több van benne, mint azt hittük.

Talán valami jóval mélyebb értelem, és összefüggés is állhat a tápláklékláncon kívül a Föld élőlényei között. Valami nagyobb, valami magasztos és ismeretlen, amit mi, emberek még nem értettünk meg teljesen.

tudomány állatvilág földünk


Megtekintések száma: 67813





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet