Rejtett ökoszisztémára bukkantak 6 kilométer mélyen?

2019. november 3., vasárnap
Szenzációs felfedezés, mely messzemenő dolgokat vetíthet előre...

Az emberiség régóta sejtette, hogy a Föld nem csak az övé. Olyan rejtett lények, hatalmas óriási tengeri állatok, és félelmetes zárt rendszerek létezhetnek a bolygónkon, melyekről eddig nem volt tudomásunk.

Alapvetően az úgynevezett árnyék ökoszisztémákról kevés információnk volt eddig.

Még abban sem volt megfelelő konszenzus, hogy egyáltalán léteznek-e ilyenek.

A tudósok azonban most végre rábukkantak egy ilyenre. 6 kilométer mélységben ugyanis a Mariana árok alján fedeztek fel egy olyan zárt rendszert, mely mindeddig a világ elől elszigetelten, az emberiség tudta nélkül létezett.

A mostani felfedezés előre vetítheti azt is, hogy az idegenekre is rábukkanhatunk egy szép napon, talán a nem is olyan távoli jövőben.

Arról van ugyanis szó, hogy a zárt rendszerek létezése immáron bizonyítottá vált.

Ezek a rendszerek pedig képesek úgy működni, hogy gyakorlatilag észlelni sem lehet őket, és a működésüket. Ily módon akár a Naprendszer más bolygóin, mondjuk az Európán, illetve anak jeges kérge alatt is létezhetnek ilyen zárt élővilágok.

A Mariana árokról sosem tudták biztosra, hogy mennyire élhető. Bár korábban is láttak itt különféle lényeket, állatokat, az iszonyatosan nagy nyomás,a fény, és oxigén hiány miatt azt gondolták, csak néhány elszigetelt élőlény otthona.

Azonban hatalmasat tévedtek.

Egy egész rejtett ökoszisztéma van odalenn. Olyan kémiai elemek és vegyületek, természetes szerveződések, és organizmusok, valamint nagyobb testű állatok, melyek soha nem merészkednek ki az árok mélyéről.

Ha itt a Földön ilyen körülmények között is képesek voltak kialakulni, akkor más, Földön kívüli közegben is sikerrel terjeszthetik el az életet, és talán terjesztették is el már réges-régen.

Olyan anyagok nyomát is megtalálták odalenn, ami egyértelműen komoly, masszív biológiai működésre utal. Egy organikus anyagot is felszínre hoztak, amit tovább elemeztek.

Ebben az egészben fontos szerepet játszhat a Mariana ároknál található szubdukciós zóna is, ahol a Föld magmája rendszeresen érintkezik az óceán vizével.

Ilyen folyamatok a Naprendszer más bolygóin is lejátszódhatnak, és főleg az Európára gondolnak leginkább a csillagászok, és szakemberek.

A jövő idegen élet utáni kutatásainak ez a felfedezés és megfigyelés hatalmas lökést adhat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen természet


Megtekintések száma: 63518

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet