Rejtett, ősi falu volt a new yorki Central Park helyén?

2017. június 14., szerda




5 megdöbbentő tény arról, hogy mi van a Central Park mélyén valójában!

Tényleg megtalálhatták a frigyládát titokban? Mi az igazság abból a hírből, miszerint ráleltek a világtörténelem és az egyház egyik legnagyobb történelmi ereklyéjére?

A Central Park nem más, mint egy közel 3,4 négyzetkilométeres zöldterület New York - egész pontosan Manhattan szívében.

A park világszerte ismert, és közkedvelt célpont nem csak a város lakóinak, de a turisták körében is.

Rengeteg legenda és különféle érdekesség ismert a parkkal kapcsolatban, de ezek körül összeszedtük a legérdekesebbeket!

Rejtett ősi falu a Central Parkban

Nagyon érdekes történelmi adalék, hogy létezett a Central park helyén eredetileg egy ősi falu, melyek főleg afroamerikai emberek laktak. A falu populációja 1600 fős volt, és akkor települtek ide be, amikor New York épülni kezdett, fejlődésnek indult. 

A területet egy hatalmas üres pusztaságnak gondolták, és később ebből gondok is voltak, mivel a falut le kellett dózeroltatni, és kitelepíteni az itt élőket, hogy a parkot a végső fázisban létrehozzák.

Rejtélyes, sziklába ágyazott vascölöp

Létezik egy vascölöp a park egyik részén egy sziklába ágyazva. Kevesen tudják, de ez egy igen erőteljes történelmi jelentőséggel bír, ugyanis ez az utolsó, egykoron a város rácsszerkezetének kijelölésére szolgáló több ezer cölöp egyike. 

Mára ez sem maradt volna meg sértetlenül, ugyanis az építések során ezeket eltávolították, azonban a Central Park, mint érintetlen zöldövezet, megóvta.

A park építésének oka

A park építésének oka egyszerű volt. Akartak a new yorkiak és a városvezetés egy olyan hatalmas zöldterületet, mely minden nagyobb világvárosnak volt már, így például New Yorknak a Hyde Park. 

Nem mellesleg félig-meddig gazdasági döntés is volt, mivel a park mellett lévő ingatlanok ára nagymértékben megnőtt, így sokkal többet ért ez a területe a városnak.

Valaha nagyon veszélyes volt

Szintén nem széles körben ismert, de nagyon gyakran emlegetik a Central Parkot a nyugalom oázisának. Azonban egy időben ebben a soha el nem szenderülő "városban" rendszeres volt a bűnözés. Méghozzá olyan szinten, hogy éjszaka szinte sosem lehetett, vagy nem volt érdemes kimenni a parkba. Ma már más a helyzet.

A New York-i Rendőrkapitányság felosztásában a Central Park külön körzetnek számít; a parkban történő legtöbb bűnesetet nem idegenek sérelmére követik el, hanem ismerősök egymás ellen.

Valójában gondos tervezés eredménye

Kevesen tudják, de a Central Park bár nagyon természetesnek tűnik, valójában egy nagyon gondos tervezés eredménye. A kezdetektől fogva, mikor New York épülni kezdett már számoltak vele, és tudták, hol lesz. 

New York közepén sokáig egy üres rész tátongott, mivel a parkot csak később hozták létre, amikor a város már fejlődött.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes hihetetlen rejtélyek érdekesség történelem


Megtekintések száma: 88091





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet