Remek videóban mutatják be a kannabisz hatásait az emberi szervezetre

2019. május 21., kedd




Az ezerarcú ősi növény, amit napjainkban kezd újra felfedezni a tudomány.

A fű kiváló hatással van a depresszióra és más pszichés betegségekre. Az újabb kutatósok szerint nem kizárt, hogy még az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet.

Sőt, nemrég a Parkinson-kór ellen is sikeresen használták egyes kísérletekben.

A kannabisz ma már egyre inkább egy nem megbáélyegzett és eltitkolt gyógynövényként ismert, nem úgy, mint korábbanm, amikor gyógyszeripari megrendelésre tüzzel-avssal irtották a köztudatból.

ma már maga az orvostudomámny is kísérletezik vele, és igen kecsegtető eredményeket mutatnak.

Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a kannabisz lehet rengeteg jövőbeli újgenerációs gyógyszer alapanyaga.

A kannabisz hatóanyagait tartalmazó gyógyszerek többek között Kanadában, Hollandiában, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok több államában, főként a sclerosis multiplex betegség tüneti kezelésére (a remegés, a görcsök, a fájdalom enyhítésére, az alvásminőség javítása céljából), rákos betegek esetében fájdalom csillapító, állapotjavító, támogató kezelésében, valamint a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére használják.

Ausztráliában az epilepsziás gyermekek kezelésének részeként is engedélyezték.

2017-ben French és munkatársai által nagy egyedszámú betegcsoporton végzett, elfogulatlanul (duplán vakon) értékelt, randomizált, kontrollált klinikai próba eredményei szerint a kannabidiol kezelés hatékony és általában jól tolerálható a jelenleg nehezen kezelnhető, változatos görcsrohamokkal (jellemzően rendszeres elvágódással) és mentális hanyatlással járó Lennox-Gastaut féle gyermekkori epilepsziás megbetegedés esetén.

Különféle kísérleteket végeztek az orvosok a közelmúltban akannabisz hatásainak és általános felhasználásának viszgálata miatt.

A két beviteli módszer közötti legnagyobb különbség a hatás hosszában és a dezorientációs érzet meglétében mutatkozott. A cigaretta hatása az elszívás után 15 perccel érte el a csúcspontját, és relatíve gyorsan elmúlt. A tabletták később kezdtek hatni, de 3-4 órán keresztül érződött a fájdalomcsillapítás. A tabletta emellett enyhébb dezorientációt eredményezett, mint a cigaretta.

"Krónikus fájdalom esetén napi több füstölésre van szükség a cigaretta használatával, és ez nem mindenki számára örvendetes" - magyarázta Ziva Cooper professzor, a Kolumbia Egyetem neurobiológusa, aki hozzátette: a dohányzás útján történő bevitel a tüdőrák kockázatát is növelheti. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány egészség megelőzés kannabisz


Megtekintések száma: 84878





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet