Rendkívüli bejelentés: ismeretlen kanyonokra bukkantak az Antarktiszon!

2022. december 25., vasárnap
A kanyonokban pedig egy borzalmas igazság tárult a tudósok elé. Itt van a vége?

Azt már jó ideje tudjuk, hogy az Antarktisz komoly szerepet játszhat a tengerszint emelkedésében, amennyiben a kedvezőtlen trend folytatódik. 

Egy nemzetközi csapat most ismét a klímaváltozás és a jég olvadásának problematikájával kapcsolatban szolgáltatott újabb részleteket, mégpedig a topográfia területén.

A brit, dán, holland és norvég szakemberekből álló csoport a napokban tette közzé tanulmányának főbb eredményeit a Geophysical Research Letters oldalán és számolt be róla az sg.hu is.

Eszerint a keleti és nyugati részre osztott jégtakaró választóvonala mentén 3 nagyobb kanyonra bukkantak, amelyek jelenléte azért fontos tudnivaló, mert ezek elvezetik a tenger irányába az olvadó jeget, a két rész találkozásánál. 

Következtetésük szerint amennyiben az olvadási folyamat folytatódik, ezen kanyonok révén a jég még gyorsabban juthat el a tengerhez, ami felgyorsíthatja a trendet, mivel a korábban becslésekben és előrejelzésekben nem számoltak ezek létezésével.

A rendelkezésünkre álló előrejelzések szerint a jégtakaró olvadása, annak elvékonyodása az elkövetkező évtizedekben is folytatódni fog, ennek eredményeit már jól láthatjuk a terület szélein. 

A tömeg változásával fontosabbá válhat a kanyonok szerepe, ezek egyre több jeget (vizet) vezethetnek el a tengerhez, ami pedig visszahathat a jégtakaró gyengülésének folyamatára, még tovább gyorsítva azt, és egyben hozzájárulva a tengerszint emelkedéséhez.

A 3 kanyon legnagyobbika 350 kilométer hosszú és mintegy 35 kilométer széles, ez nagyjából a New York és Washington közötti távolság, ami jól jelzi a méreteket.

A mostani eredményeket az Európai Űrügynökség által finanszírozott PolarGAP-projekt révén kaptuk meg, ennek keretében radarral ellátott repülőket indítanak azon területekre, amelyeket műholdakkal jelenleg nem figyelünk meg.

OSZD MEG másokkal is?

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség antarktisz klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 59564

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet