Rendkívüli bejelentés: oxigénforrásra bukkantak az univerzum mélyén!

2018. május 20., vasárnap




Erre még nem volt példa, ilyenbe még nem botlottak korábban a csillagászok!

Távoli oxigénforrás a kozmoszban?

Elsőre teljesen abszurdnak hangzik, mégis lehetséges. És elvezethet egy olyan világba minket, amiről eddig nem is álmodtunk.

A felfedezésnek ráadásul azért is nagy a jelentősége, mert ez a legrégebbi valaha felfedezett oxigénforrás, és messzemenő következtetéseket lehet belőle levonni.

Vagyis olyan dolgokra kaphatunk választ, amire eddig nem!

Egy távoli galaxisban az ősrobbanás után mindössze 250 millió évvel kialakult csillagokra, így az eddigi ismert legrégebbi oxigénforrásra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport.

A csillagászok a chilei Atacama-sivatagban működő ALMA rádióteleszkóp-rendszer segítségével vizsgálták a MACS1149-JD1 nevű távoli galaxist, mikor az ott található ionizált oxigén által kibocsátott nagyon halvány fényre lettek figyelmesek. 

Az Európai Déli Csillagvizsgáló Nagyon Nagy Teleszkópja (VLT) hidrogénkibocsátást észlelt ugyanebből a galaxisból, ami megegyezett a korábban észlelt jelből megállapítható távolsággal.

A kutatócsoport megállapította, hogy a jel 13,3 milliárd évvel ezelőtt, azaz 500 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett.

Az oxigén jelenléte arra utal, hogy már korábban is voltak itt csillagok, oxigén ugyanis csak akkor jut ki a galaxis gázfelhőjébe, ha elpusztul ott egy csillag.

Ezt a galaxist abban az állapotában észleljük, amikor az univerzum még csak 500 millió éves volt, de ennek ellenére is már érett csillagok vannak benne. Ezzel a felfedezéssel egy, az univerzum eddig fel nem fedezett időszakába pillanthatunk bele.

– mondta Nicolas Laporte, a tanulmány társszerzője, Hasimoto Takuja, az első szerző pedig arra mutatott rá, hogy ezzel ismét kitágult a megfigyelhető univerzum határa.

A felfedezéssel egyébként mind az ALMA, mind a VLT által a valaha megfigyelt legtávolabbi galaxisról beszélhetünk, ennél távolabbi oxigénforrást pedig még soha nem észlelt semmilyen teleszkóp. 

A dolog persze főleg nem emiatt érdekes, hanem mert ezzel ismét egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, mikor következett be a csillagászok által csak kozmikus hajnalnak nevezett jelenség, azaz mikor gyulladt fel a legelső csillag fénye.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 5948





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet