Rendkívüli: élhető bolygót találtak: a Földhöz hasonló bolygón akár élet is lehet!

2019. január 17., csütörtök




A NASA kutatói felfedeztek egy, a mienkhez nagyon hasonló bolygót.

Dupla akkora, és 226 fényévnyire van innen.

Az űrkutatók nem a legkreatívabbak, amikor el kell nevezni egy bolygót, ez most épp a K2-288Bb nevet kapta.

A Taurus csillagképben helyezkedik el, a tudósok szerint lehet kőzetbolygó, mint a Föld, ez esetben élhető, de az is előfordulhat, hogy gázbolygó, mint a Neptunusz, ami élhetetlen.

A bolygó felfedezése a NASA űrteleszkópja segítségével valósult meg, ami tavaly októberben kifogyott az üzemanyagból, de így is elég sok adatot közvetített nekünk a működése során.

Ezekben az adatokban találta meg a bolygót két civil tudós.

A bolygó egy bináris naprendszer része.

Ez azt jelenti, hogy a közepén nem egy, hanem kettő csillag van, a K2-288Bb esetében mindkét középső csillag kisebb a mi Napunknál.

A bolygó utóbbi körül kering, nagyjából 3,1 nap alatt kerüli meg azt. Ez a csillag egyébként – elméletileg – képes lehet arra, hogy életet adjon valamelyik bolygónak.

nagyon sok tudós egyetért abban, hogy feltehetően van élet rajta.

Ezzel pedig az első olyan megtalált szuperföld lehet, amin idegenek nyomára bukkanhatunk, vagy legalábbis az élet körülményei adottak egy esetleges emberi misszió lehetőségét felvetve.

A 226 fényév egyelőre leküzdhetetlen távolság, de a NASA gőzerővel dolgozik olyan meghajtási rendszereken, melyekkel ezek a távolságok vállalható időközökre csökkenhetnek.

Ez pedig azt jelenti, hogy akár az évszázad közepére vagy végére megtörténhet az, hogy emberes missziót küldünk a megtalált szuperföld közelébe.

Ha élet van rajta, akkor akár komplexebb evolúció is végbemehetett rajta...

Ha pedig fejlett civilizációnak ad otthont, előbb vagy utóbb, de rádiójelekkel vagy egyéb módon, de kommunikálni fognak velünk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány nasa világegyetem bejelentés


Megtekintések száma: 53380





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet