Rendkívüli: elveszett földrészt és struktúrákat találtak az Antarktisz alatt!

2022. július 8., péntek




Ezt senki sem gondolta volna...

Szakértők egy csoportja műholdas felvételek alapján egy elveszett kontinens maradványaira bukkant az Antarktisz jégtakarójának mélyén. A felfedezés segíthet a jeges földrész történetének alaposabb megértésében.

A kutatók egy gravitációs mezőt elemző műhold és a szeizmológiai adatok alapján találták meg az ősi földrész maradványait 

– írja az IFLScience. 

A szakértők a litoszféra, azaz a Föld külső burkának geológiai tulajdonságait mérték fel.

Fausto Ferraccioli, a brit sarkkutató projekt vezető geológusa és geofizikusa szerint a gravitációs adatok forradalmasítják a legkevésbé ismert kontinens, az Antarktisz vizsgálatát.

Az információk többsége az Európai Űrügynökség Gravity field and Ocean Circulation Explorer (GOCE) műholdjától származott. 

Az űreszköz 2009 és 2013 között keringett a Föld körül, missziója során pedig minden korábbinál részletesebben tárta fel a Föld gravitációs terének sajátosságait. 

Öt évvel ezelőtt a GOCE zuhanni kezdett, és a Falkland-sziget közelében széthullott. Szerencsére értékes adatai megmenekültek.

A kutatók a műhold információit elemezve felmérték a bolygó lokális gravitációs tulajdonságait. 

Ezután a szeizmológiai adatokat is megvizsgálták, majd az eredményeket kombinálva létrehozták a Föld tektonikai lemezeinek háromdimenziós térképét.

Ferraccioli szerint adataik azt mutatják, hogy Nyugat- és Kelet-Antarktika sok szempontból eltér egymástól: míg előbbinél a kéreg és a litoszféra vékonyabb, addig utóbbira a gyűrődéses részek, illetve az ősi, stabil sziklás területek, az úgynevezett ősföldek a jellemzőek.

Hasonló jellemzőket lehet felfedezni Indiában és Ausztráliában is.

A kutatók azt feltételezik, hogy a három területen szétszórva találhatóak azok a litoszféraelemek, melyek a távoli múltban egyetlen kontinenshez tartoztak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély hihetetlen rejtélyek bizarr


Megtekintések száma: 81030





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet