Rendkívüli esemény: élőben nézheted a landoló Mars szondát!

2018. november 26., hétfő




Történelmi esemény várható Hétfő este!

Hétfőn este közép-európai idő szerint 21 óra körül landol a Marson az InSight űrszonda, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA honlapján élőben lehet figyelni a leszállást.

A május 5-én útjára indított InSight az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszáll a vörös bolygón.

A robotgeológus űrszonda misszióját két évre tervezik, az InSight lesz az első űrszonda, amely a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.

Az egymilliárd dolláros amerikai–európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogyan keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni fognak az űrszondával, a landolás után.

Mielőtt a NASA legújabb Mars-szondája, az InSight elérné a bolygó felszínét, az űrügynökség különböző űreszközök egész arzenáljával, illetve kisebb rádióteleszkópokkal fogja hallgatni a leszállóegység jeleit.

A 146 millió kilométerre lévő jeleket különböző eszközökről gyűjtik be, így ezek más-más módon és időben érkeznek a Földre.

A küldetést irányító csapat vagy azonnal értesül a sikeres landolásról, vagy órákon át várhatnak. A landolás menetét a NASA ebben a videóban mutatta be:

Ahogyan az InSight leszállóegysége a Mars légkörébe ereszkedik, egyszerű rádiójeleket fog a Föld felé sugározni. A mérnökök ezt a nyugat-virginiai Green Bank Obszervatóriumból, illetve a németországi Max Planck Institute Rádiócsillagászati Központjából figyelik. 

A beérkező adatokat a denveri Lockheed Martin Space Station JPL irányítóközpontjába továbbítják.

Ezek az egyszerű jelek nem hordoznak túl sok információt, de a rádiómérnökök ezekkel nyomon követhetik a leszállóegységet a belépés, ereszkedés és landolás (EDL) során. Például amikor az InSight kinyitja ejtőernyőjét, a sebességváltozás hatására megváltozik a kibocsátott rádiójel frekvenciája a Doppler-effektus miatt.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes mars figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 53355





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet