​Rendkívüli: Évtizedek óta nem volt ekkora földrengés Európa közelében

2023. február 6., hétfő




Káosz és apokalipszis: borzalmas hírek érkeznek.

Bár nagy földrengések időről-időre történnek Törökországban, a hétfő hajnali 7,8-as magnitúdójú rengés kiemelkedően erős és pusztító volt, különösen, hogy ez a Gaziantep környéki régiói idáig nem számított különösebben veszélyes területnek. 

Hasonló erejű földrengésre Európában és a Földközi-tenger térségében csak több évtizedente kerül sor.

Az első beszámolók 7,4-es magnitúdóról szóltak, de a rengés hivatalos értéke a Richter-skálán most már 7,8. Ez nem elhanyagolható különbség, hiszen a Richter-skála logaritmikus, vagyos a hetes és nyolcas érték között tízszeres a különbség.

2023-ban még világszinten sem volt ilyen erős földrengés, Európa közelében pedig egészen ritkák az ilyen erejű mozgások. 7,8-as földrengés 1955-ben, 

Andalúziában volt utoljára a kontinensen, és hasonló erejű, de a mélyebb fészek miatt kevésbé pusztító volt az 1940-es bukaresti. 

A tudományos mérések kezdete óta a legerősebb török földrengés az 1999-es izmiti volt, de az is gyengébb volt a mostaninál. 

A Márvány-tenger közelében akkor több, mint 17 ezren meghaltak, 50 ezren megsérültek, és félmillióan váltak otthontalanná.

A most hétfőn hajnalban helyi idő szerint negyed ötkor bekövetkező földrengés tehát ennél is erősebb, és a rengés fészke alig 15 kilométerre volt a földfelszíntől.

“Ez kifejezetten sekélynek számít, ami nagyon nagy felszíni megrázást jelent, de általában viszonylag kis területen igazán pusztító” 

– mondta a G7-nek Timár Gábor egyetemi tanár, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi tanszék vezetője. Ha ilyen erejű a földrengés, maga az epicentrum sem pontszerű valójában, feltételezhetően egy 100-120 km hosszú, 25 km széles sáv egyszerre mozdult meg.


Megtekintések száma: 13872





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet