Rendkívüli felfedezés: különleges égitestekre bukkantak a kozmoszban!

2018. november 10., szombat




Ehhez tényleg nem volt még fogható... a tudósok sem tudnak rá magyarázatot találni!

A két bolygó különlegességét az adja, hogy ahelyett, hogy egy-egy csillag körül keringenének, céltalanul sodródnak a hideg, holt térben.

A szabadon keringő égitesteket nehezebb észrevenni, mint azokat, amelyek pályájukat egy csillag körül írják le. A szakértők általában az úgynevezett fedési módszer segítségével akadnak rá a bolygókra. 

A módszer lényege, hogy a csillagok fényének ingadozása alapján következtetnek az objektum előtt elhaladó égitestekre, sok esetben exobolygókra. 

Ahhoz, hogy egy új bolygó létezése igazolást nyerjen, a mérést végző műszereknek – például a Kepler-űrtávcsőnek – minimum háromszor érzékelnie kell az elhalványodást.

A Varsói Egyetem csillagászai a gravitációs mikrolencse-hatást alkalmazva bukkantak a két „vándorbolygóra”.

A gravitációs mikrolencse-hatás a gravitációs lencsék egy speciális esete, amikor a távoli fényforrás (csillag) előtt elhaladó, sötét égitest rövid időre felerősíti a fényforrás fényét.

A jelenség számos olyan égitest felfedezésében segíthet, amelyek túl halványak ahhoz, hogy egyéb, közvetlen módszerekkel észlelni lehessen őket.

A két bolygó nagyságát egyelőre még nem sikerült pontosan meghatározni

. A tudósok azt feltételezik, hogy az egyik égitest tömege a Föld 2-szerese, de akár 23-szorosa is lehet, míg a nagyobbik objektum a Jupiter méreteit is jócskán meghaladhatja.

Mivel ezek az égitestek nem egy csillag körül keringenek, ezért minimális annak az esélye, hogy fény és hő nélkül bármilyen élet is létezzen rajtuk. 

A csillagászok azonban nem tartják kizártnak, hogy több hasonló, magányos bolygó vándorolhat a galaxisban. Így a jövőbeli kutatások során nem kizárt, hogy hasonló objektumokra bukkannak a szakemberek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 21107





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet