Rendkívüli felfedezés: megtalálták a Grand Canyon folytatását!

2018. október 29., hétfő
A két helyszín földrajzilag szinte nem is lehetne egymástól távolabb, mégis megegyezik az ujjlenyomatuk.

A Melbourne-i Monash Egyetem geológusainak figyelmét azért hívta fel magára a tasmániai formáció, mert kicsit mintha kilógna a környezetéből, és nagyon hasonlít az Egyesült Államokban húzódó Grand Canyonhoz. Jack Mulder, a Geology szaklapban megjelent tanulmány szerzője és kollégái alapos vizsgálatnak vetették alá a kőzeteket.

Kiderült: az ásványok azonos geokémiai ujjlenyomatot tartalmaznak.

Folyamatos vándorlás

Az ausztrál formáció az amerikai Grand Canyon „folytatása”, magyarán az egymástól több ezer kilométerre fekvő terület korábban egy egységet alkotott.

Az ok a kontinensek vándorlása, az állandó lemeztektonikai mozgás. 

Jelenleg bolygónkon közismerten hét kontinens terpeszkedik, de ez nem lesz mindig így. 50-200 millió éven belül mind a hét egyetlen nagy szuperkontinensként egyesül, amit a tudósok már el is neveztek Amasiának.

Így volt ez a megelőző korokban is, a szárazföldek összeállnak, széttöredeznek, vándorolnak, a legutóbbit Pangeaként ismerjük. 

Még korábban, 1300-750 millió évvel ezelőtt is létezett egy szuperkontinens, Rodinia, és a tudósok régóta próbálják megfejteni, akkoriban hogyan csatlakoztak egymáshoz a mai szárazföldek.

Ehhez a kirakóshoz lehet egy apró darab a mostani felfedezés, ami arra utal, hogy 1,1 milliárd éve a mai Ausztrália és Észak-Amerika nyugati partja összetartozott.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: 24.hu

tudomány érdekes hihetetlen


Megtekintések száma: 40624

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet