Rendkívüli felfedezés: megtalálták az elhízás ellenszerét! Soha többé nem lesznek kövér emberek!

2018. december 31., hétfő




Nem akármilyen felfedezésről adtak nemrég számot a tudósok.

Egy olyan felfedezést tettek, ami úrjaírhatja a viág egészségi állapottá, de még az étrendünket is.

Amerikai és ausztrál kutatók bejelentették, hogy hosszas munka után felfedezték az elhízás ellenszerét!

A Texasi Egyetem és a Flinders Egyetem kutatói megtalálták azt a gént, ami a pluszkilóinkért felelős, egereken kísérletezve már sikeresen blokkolni tudták, és most azon dolgoznak, hogy az emberi testben is sikeresen kikapcsolják azt.

A kutatók szerint az RCAN1 nevű gén az, amelyik gátló szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban, valamint a test hőtermelésében. Amikor az egerekben meggátolták ennek a génnek a működését, az állatok bármennyit ehettek, nem híztak el. 

Az RCAN1 blokkolása ugyanis rendkívüli mértékben felpörgette az anyagcserét, így jóval több kalóriát égetett el a szervezet, mint egyébként szokott. 

Bár a kísérletet egyelőre csak állatokon végezték el, a szakemberek máris arról beszélnek, hogy az eljárás alapján kifejlesztett gyógyszerek segítséget nyújthatnak az elhízás és az anyagcsere-problémák elleni küzdelemben.

Fejlesztettünk néhány gyógyszerszériát, amelyek azt a fehérjét célozzák meg, amit ez a gén hoz létre. Jelenleg azt teszteljük, hogy gátolják-e az RCAN1-et, és így potenciális hízásellenes gyógyszerként tudnak-e viselkedni 

– mondta Damien Keating, az ausztráliai Flinders Egyetem kutatója, aki azt is hozzátette: az emberi testben fehér és a barna zsírszövet is található. 

Előbbi tárolja el a pluszkalóriákat, míg utóbbi a kalóriák elégetésével termel hőt a szervezet számára.

A megfelelő hatásfokkal működve a barna zsírszövet rengeteg kalóriát égethet el, ugyanakkor a felnőttekben és idősekben szinte alig van már ilyen.

– Az RCAN1 blokkolása segítene a fehér zsírszövetet barnává átalakítani, így a szervezetünk kevesebb zsírt tárolna anélkül, hogy az embereknek csökkentenie kellene a táplálékfogyasztásukat, vagy többet kellene mozogniuk 

– tette hozzá Keating, aki azt is megjegyezte, közel járnak a megoldáshoz.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód


Megtekintések száma: 39193





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet