Rendkívüli felfedezés: több száz múmiára bukkantak az Antarktiszon!

2018. szeptember 12., szerda
Olyan dologba botlottak bele a tudósok, amibe eddig még senki!

A mumifikálódott tetemek az Antarktisz keleti felén kerültek elő - számol be a ScienceAlert.

A Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem munkatársai által vezetett csapat több száz maradványt tárt fel a Long-félsziget. A legkorábbi lelet nagyjából 750 éves.

A tetemek elemzése azt sugallja, hogy az állatok két extrém klimatikus esemény miatt, két hatalmas esőzést követően pusztultak el. 

A szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt a jövőben egyre gyakoribbá válnak az efféle jelenségek. Ez azt jelenti, hogy egyre többször lesznek majd megfigyelhetőek hasonló tömeges elhullások.

A Liguang Szun által vezetett csapat egy 2016. januári expedíció során találta meg a mumifikálódott leleteket. 

A Long-félszigeten négyzetméterenként 10-15 kivételes állapotban fennmaradt maradványt azonosítottak.A múmiák mérete arra utal, hogy a tetemek fiókáktól származnak. A fiatalabb példányok sokkal kevésbé ellenállóak a csapadékkal szemben, ugyanis nem rendelkeznek elegendő vízálló tollal.

A végzetes esőzések 750, illetve 200 éve következtek be. Igaz, a közelmúltban, a 2013-2014-es szaporodási szezon során is megfigyeltek egy extrém csapadékozási eseményt: 

akkor 34 ezer pingvin vesztette el fiókáját. 

A kutatók az érintett szezont teljes kudarcként értékelték. 

A katasztrófa 2016-2017-ben aztán megismétlődött.

Bár a klímaváltozás komoly fenyegetést jelent az Adélie-pingvinekre, az egyelőre pozitívumnak mondható, hogy a faj a nagy földrajzi elterjedése miatt továbbra sem számít veszélyeztetettnek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen bizarr felfedezés megdöbbentő


Megtekintések száma: 29633

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet