Rendkívüli felfedezés: új DNS struktúrát fedeztek fel az emberi sejtekben!

2018. április 25., szerda




Tudósok egy megdöbbentő felfedezést tettek. Szerintük akár a rák gyógyításának kulcsa is ezekben a struktúrákban rejtőzhet!

A tudomány rendre meghazudtolja az emberiség eddigi ismereteit, és ez most is így történt.

Egy olyan, a kettős DNS spirálnál is bonyolultabb struktúra nyomaira bukkantak az emberi sejtekben, ami midnent megváltoztathat.

Nem csak arról van szó, hogy némileg át kell írni az ismereteinket. Az sem kizárt, hogy alapjában véve kell mindent újraírni, és hogy az ember genetikai kódjának lehet, hogy csak egy töredékét ismerjük.

Ez a friss eredmény bizonyíték arra, hogy különböző DNS-struktúrák léteznek – minderről Daniel Christ ausztrál kutató beszélt.

Az új DNS-komponenst a tudósok i-motifként emlegetik. Létezését már az 1990-es évek óta sejtették, de eddig élő sejtben nem sikerült még azonosítani. Most Christnek és csapatának köszönhetően azonban fény derült arra, hogy a sejtekben természetes a jelenléte, így az bizonyos a szakemberek előtt, hogy hatással van az emberi sejtbiológiára.

Az i-motif egy négyszálú DNS csomó, amely csak egyike azoknak a DNS-szerkezeteknek, amelyek nem tartoznak bele a kettős hélix formába – minderről már Garvan Mahdi Zeraati, a tanulmány társszerzője beszélt. 

2013-ban a tudósok egy antitest felhasználásával már értek el egy kisebb áttörést a sejtörökítőanyag vizsgálata során: akkor fedezték fel az emberi sejtekben a G-quadruplex (G4) DNS-t.

Nagy a valószínűsége, hogy a gének egyes folyamatainak be- és kikapcsolásával hozhatóak összefüggésbe. Sőt mi több az öregedési folyamatok menetében is közrejátszanak.

Tudományos körökben a felfedezés nyomán most az az uralkodó elgondolás, hogy ezek az alternatív DNS-formák fontosak a sejtekben lévő fehérjék számára a szabályozási funkciók miatt.

De egyes tudósok kitartanak azon elgondolás mellett, hogy amennyiben ezek a szerkezetek nem alakulnának ki a sejtek egy-egy adott életszakaszában, az kóros következményekkel járni az egyed szervezetének egészére nézve.

Épp ezért nagyon sokan az elmúlt évtizedek legnagyobb felfedezéseként emlegetik már most ezt a dolgot. Ugyanis az sem kizárt, hogy a rák meggyógyításának kulcsa is ebben az eddig rejtett DNS struktúrában, és azok hibájában rejlik.

Ha ez így van, az hamarosan kiderülhet, és talán eljöhet még időn belül egy rákmentes világ, ahol képesek lehetünk gyógyítani a halálos kórt, és más betegségeket.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen orvostudomány rák felfedezés betegségek


Megtekintések száma: 42903





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet