Rendkívüli felvétel a 2011-es Japán cunamiról

2016. november 14., hétfő




Lélegzetelállító felvétel arról a cunamiról, ami 2011-ben érte el Sendai városát. A 20, néhol 30 méteres hullámok kocsisorokat nyeltek el, és járművel tucatjait görgették maguk előtt.

A természet mindig legyőzi az ember. Legyen az emberiség bármennyire is fejlett, járjunk akárhol is a tudomány mezsgyéjén, mindig a víz és az elemi erők lesznek az úr.

A természet ugyanis időnként képes megmutatni azt, hogy mennyire apró kis porszemek vagyunk a világban, és valójában mennyire nincs hatalmunk sem a Föld, sem a természet felett.

A cunami, vagyis szökőár a világ egyik legpusztítóbb természeti jelenségei közé tartozik. Alapvetően nem túl gyakori, és még ritkább az, amikor áldozatokkal is jár, azonban a 2004-es indiai-óceáni szökőár és a 2011-es tóhokui földrengés és szökőár egészen kivételes események voltak, rengeteg emberi áldozattal.

Általában földrengésekhez köthető, melyek a tenger alatti kőzetlemezekből indulnak meg. Éppen ezért, mivel jelenleg a földrengéseket sem vagyunk képesek előre jelezni, úgy a cunamikat is csak a földrengéseket követő rövid időszakban tudjuk észlelni és megjósolni, hogy hol fognak létrejönni.

A cunami érkezését előre jelezheti a parton a szárazföld rengése, a tenger gyors és jelentős visszahúzódása, a szokatlan hullámfront, és az azt kísérő hangos robaj.

Ha ezek valamelyikét érzékeljük, érdemes azonnal elhagyni a partokat, még akkor is, ah nem kaptunk hivatalos riasztást.

Minél magasabb és stabilabb helyet érdemes keresni, amit a hullámok nem érnek el még akkor sem, ha 20-30 méteres magasságokig szöknek fel.

Ha elvonult az ár, akkor sem vagyunk teljesen biztonságban. Kevesen tudják, de a cunamik néha napokig eltartanak, és több órás időközönként újabb óriási hullámok érhetik el a partokat, még több gyanútlan áldozatot szedve.

Az alábbi videót 2011-ben készítettél Sendai városában, amint egy nagy árhullám eléri a várost és maga előtt tolja az utcán álló autókat, kisbuszokat, kamionokat, mintha azok csak papírból lennének.

Ha tetszett, és látványosnak találtad, OSZD MEG másokkal is!

érdekes video érdekesség természet cunami


Megtekintések száma: 21725





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet