Rendkívüli: különleges aszteroida közeledik a Föld felé! Víz is található rajta!

2018. december 17., hétfő
Egyesek szerint nem kizárt, hogy élet is lehet, vagy lehetett rajta!

Vizet, illetve vízből is álló kőzeteket azonosított az Osiris Rex űrszonda a Bennu nevű aszteroidán, de nagyon sok a kérdőjel a csillagász szerint.

A víz szó kicsit félrevezető, mert a magyar nyelvben folyékony halmazállapotú vizet értünk alatta; a pontos felfedezés szerint

víztartalmú ásványokat azonosítottak a Bennu nevű aszteroidán - tudta meg az InfoRádió Kereszturi Ákostól, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársától, aki szerint vizes kőzetek elmállásából keletkeznek ilyenek a leggyakrabban.

De hogyan kerültek ezek az aszteroidára? 

"Ez a nagy kérdés. A legtöbben azt feltételezik, hogy

ezek a víztartalmú ásványok nem most keletkeztek, hanem még akkor, amikor még egy nagyobb égitest része volt az aszteroida, ott indulhatott meg a vizes mállás.

Nagyon sok a kérdőjel."

Maga a Bennu egy 500 méter átmérőjú, apró égitest, úgynevezett kozmikus kőrakás szerkezetű, különböző sziklákból összehordott sziklakupacra hasonlít. 

Mint Kereszturi rámutatott, nagyon fontos külön vizsgálni a víz és az "élet lehetősége" kifejezést, attól még ugyanis, hogy valahol víz van, még nem biztos, hogy van élet.

"Ma úgy néz ki, hogy amikor a Föld kialakult, a felszínére jelentős mennyiségben záporoztak kisbolygók és üstökösmagok, és ezek hozták magukkal a földi vízkészlet nagy részét, illetve úgy néz ki, a szerves anyag jelentős részét is"

- magyarázta a tudós.

A Bennu igen közel halad el a Földhöz, számítások szerint azonban 0,1 százaléknál is kisebb az esélye annak, hogy a Földbe csapódhat,

de tipikus példánya a bolygónk közelében mozgó, időnként azt el is találó égitesteknek. 

Az Osiris Rex küldetése éppen az, hogy megismerje, milyen is egy ilyen kisbolygó: mintát hoz belőle a Földre, amit laboratóriumban vizsgálnak később. Ezekből a vizsgálatokból az is kiderülhet, hogy egy esetleges becsapódás esetén hogyan is kellene védekezni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány aszteroida


Megtekintések száma: 40134

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet