Rendkívüli: mégsem fogják betiltani 2021-ben Magyarországon a műanyagokat?!

2020. május 20., szerda




A kormányzat visszavonta a döntését.

Korábban azt mondták, hogy az uniós határidő előtt már betiltanának több terméket is. Nem tudni, hogy mikor tűzik újra napirendre a témát.

A kormány nevében Semjén Zsolt visszavonta a kormány saját javaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról.

Mint azt mi is megírtuk, a tervezet szerint az uniós határidő előtt - 2021 januárjától - tiltották volna meg a műanyagból készült fültisztító pálcikát, szívószálat, tányért és evőeszközöket, valamint a lebomló szatyor is tiltott lett volna.

Kedden az országgyűlésben azonban azt jelentették be, hogy a kormány visszavonta a törvényjavaslatot - írta meg a hvg.hu. Az erről szóló levelet Semjén Zsolt írta Kövér László házelnöknek.

Ha a javaslatot elfogadták volna, akkor a kormány dönthetett volna a korlátozás és tilalom alá eső termékek köréről, gyártásáról, forgalmazásáról.

Gulyás Gergely a múlt héten azt mondta, hogy a szabályozás uniós kényszer, “ami azt mondja, hogy 2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni ezeknek a műanyagoknak a felhasználását.

Ezért mi is arra kényszerültünk, hogy ezt meghozzuk. Emögött egyébként állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta".

A hvg-nek a fenntartható fejlődés bizottság elnöke, Schmuck Erzsébet annyit mondott, hogy amikor megkérdezte a parlamenti folyosón a kormányoldal képviselőjét, az ITM egyik államtitkára azt válaszolta, hogy dolgoznak még a törvényszövegen. Az nem tudni, hogy meddig.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 33345





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet