Rendkívüli: megtalálták a Föld legöregebb élő gerinces állatát

2018. szeptember 22., szombat
Még a tudósokat, biológusokat is meglepte!

Dr. Kim Truebel, a norvég Arctic University tengerbiológus professzora az év elején publikálta tanulmányát a grönlandi cápák életkoráról. 

A kutatásban egy egy újonnan kifejlesztett életkor-meghatározási módszer alapján megállapította, hogy a grönlandi cápák életciklusa a duplája lett a korábban gondolt 200 éves átlagos életkornak.

Eddig az életkor meghatározásánál csak a testhosszt vették alapul. Ugyanis a grönlandi cápák életük végéig növekednek, évente átlagosan 1 centiméterrel lesznek nagyobbak.

A Truebelék által kifejlesztett matematikai modell a szemstruktúra, elsősorban a szemlencse és a szaruhártya öregedését veszi figyelembe.

A tengerbiológusok már évtizedek óta kerestek olyan módszert, amivel a grönlandi cápák életkora pontosan meghatározhatóvá válik.

Az Arctic University kutatói által kifejlesztett rendszer minden eddiginél pontosabbnak bizonyult.A tudósok 28 grönlandi cápa életkorát vizsgálták meg. Így találtak 395 éves példányt is, de ráleltek a Föld minden bizonnyal legöregebb gerincesére is: 1505-ben születhetett.

"Határozottan állíthatjuk, hogy ez a teremtmény rendkívüli, és a világ abszolút legidősebb állatai között kell számon tartani"

- nyilatkozta Dr. Kim Truebel.

A grönlandi cápák egyébként az Atlanti-óceán északi területén, a Labrador-tengertől a Jeges-tengeren át a Barents-tengerig találhatóak meg elsősorban, rendkívüli élethosszuk pedig főként a hideg víznek köszönhető, abban ugyanis lelassul az anyagcseréjük is. A leggyakrabban -1,5 – +5 Celsius fok közötti hőmérsékletű vízben tartózkodnak, a +10 Celsius fok feletti vízhőmérsékletet már nem igazán élvezik.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen állatvilág


Megtekintések száma: 13251

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet