Rendkívüli: megtalálták a Föld legöregebb élő gerinces állatát

2018. szeptember 22., szombat




Még a tudósokat, biológusokat is meglepte!

Dr. Kim Truebel, a norvég Arctic University tengerbiológus professzora az év elején publikálta tanulmányát a grönlandi cápák életkoráról. 

A kutatásban egy egy újonnan kifejlesztett életkor-meghatározási módszer alapján megállapította, hogy a grönlandi cápák életciklusa a duplája lett a korábban gondolt 200 éves átlagos életkornak.

Eddig az életkor meghatározásánál csak a testhosszt vették alapul. Ugyanis a grönlandi cápák életük végéig növekednek, évente átlagosan 1 centiméterrel lesznek nagyobbak.

A Truebelék által kifejlesztett matematikai modell a szemstruktúra, elsősorban a szemlencse és a szaruhártya öregedését veszi figyelembe.

A tengerbiológusok már évtizedek óta kerestek olyan módszert, amivel a grönlandi cápák életkora pontosan meghatározhatóvá válik.

Az Arctic University kutatói által kifejlesztett rendszer minden eddiginél pontosabbnak bizonyult.

A tudósok 28 grönlandi cápa életkorát vizsgálták meg. Így találtak 395 éves példányt is, de ráleltek a Föld minden bizonnyal legöregebb gerincesére is: 1505-ben születhetett.

"Határozottan állíthatjuk, hogy ez a teremtmény rendkívüli, és a világ abszolút legidősebb állatai között kell számon tartani"

- nyilatkozta Dr. Kim Truebel.

A grönlandi cápák egyébként az Atlanti-óceán északi területén, a Labrador-tengertől a Jeges-tengeren át a Barents-tengerig találhatóak meg elsősorban, rendkívüli élethosszuk pedig főként a hideg víznek köszönhető, abban ugyanis lelassul az anyagcseréjük is. A leggyakrabban -1,5 – +5 Celsius fok közötti hőmérsékletű vízben tartózkodnak, a +10 Celsius fok feletti vízhőmérsékletet már nem igazán élvezik.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen állatvilág


Megtekintések száma: 20874





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet