Rendkívüli: Önvezető autók járják Budapestet!

2017. július 12., szerda
Ne lepődjön meg senki, ha ilyen autót lát, mert nem a szeme káprázik!

Váratlan, és igen szokatlan jelenségre figyelhetnek fel a budapestiek. Olyan autókra, melyek saját magukat vezetik.

Szólunk, hogy ez így lesz, és ne ijedjen meg senki, hogy elszabadult autót lát, mert ezek a járművek valójában önvezető autók.

Az Aimotive végre megkapta egyedülálló módon hazánkban elsőként az engedélyt arra, hogy zeket az önvezető autókat az utakon tesztelje, méghozzá éles forgalomban. Ezek után gyakorlatilag bárhol szembejöhet velünk egy ilyen jármű az utcán, ha Budapesten autókázunk.

Forrás: Aimotive

A tíz autóból álló flotta több napon, héten át tartó tesztutakat csinál, a saját technológia továbbfejlesztése érdekében.

Magyarország hamarosan többúj technológia iránt is érdeklődni fog a jövőben, azt is mondhatnánk, hogy végre a jövő útjára lépett, ugyanis Zalaegerszegen elkezdenek felépíteni egy pályát a robotautók teszteléséhez, aminek nagyon örültek az ilyen technológiákon dolgozó cégek.

Lehetséges, hogy Magyarország újra technológiai nagyhatalommá nőheti ki magát idővel? Ki tudja...

Az Aimotive cég jelenleg, míg be nem fejeződik a pálya építése, az utakon tesztel tehát, éles forgalomban.

Elsőre talán furcsa lehet majd a vezető nélküli autók látványa, de érdemes lesz szokni, mivel ez a nagybetűs, kézzel fogható jövő. Az Aimotive azért adott a biztonságra. Mivel tesztüzemben futnak az autók, a sofőröknek még ott kell ülniük a volánnál, így nem lesz a szó szoros értelmében sofőr nélküli egyetlen autó sem, de ez lesz a végcél.

Alig 5 éven belül ugyanis megjelenhetnek az első olyan autók, melyek már valóban bárki számára elérhetők lesznek - nem úgy, mint a felsőkategóriás Teslák - és képesek lesznek elvezetni bárhová, mialatt mi az anyósülésen ülünk.

Persze ezzel még gondok lehetnek, hiszen a jogi szabályozás még sokmindent ki kell, hogy kristályosítson. Többek között: kötelező lesz-e a sofőrnek a volánnál ülni automata vezetés közben is, vagy egy esetleges baleset következtében ki lesz a hibás...

A hatóságoknak és az illetékes szerveknek mindig be kell jelenteni, hogy hol tesztelnek, erről részletes dokumentációt kell vezetni. Az Aimotive sajtószóvivője elmondta, hogy ez már a harmadik helyszín, ahol közúton tesztelhetnek, eddig Finnországban és Kaliforniában volt meg az engedélyük.

Az autók különleges technológiája elképesztő: gyakorlatilag egy mesterséges intelligencia rendszer van az autó szemébe ültetve. Az itt elhelyezett kamerákat egészítették ki az A.I. rendszerekkel.

Így az autók biztosan minden lényeges objektumot felismernek, és megalapozott döntéseket tudnak hozni arról, hogy merre kell kormányozni, mikor kell fékezni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen magyarország magyar


Megtekintések száma: 189439

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet