Rendkívüli: szenzációs jelentőségű régészeti leletre bukkantak metróépítés közben!

2018. március 6., kedd
Senkik sem hitte volna, hogy erre valaha rábukkannak...

Nem akármilyen leletre bukkantak metróépítés közben.

Sokak szerint ez lehet az elmúlt évek egyik legszenzációsabb régészeti feltárása. A munkálatokat részben félbe is kellett hagynia talált dolog miatt.

A régészet és egyéb szakemberek egyöntetű véleménye, hogy az eddigi legértékesebb struktúrát sikerült megtalálni.

Az eset Rómában történt, ahol az építkezés közben falakat, ősi romokat találtak meg a munkások.

hamar rájöttek, hogy valami nem szokványossal van dolguk, ezért értesítették a hatósásokat, madj rövid időn belül régészek lepték el a helyszínt.

A 300 négyzetméteres, 14 helyiségből álló domust 12 méterrel az utcaszint alatt találták. Francesco Prosperetti, a római műemlékvédelmi felügyelet vezetője szerint a mozaikkal és falfestménnyel gazdagon díszített, fürdővel rendelkező, padlófűtéses házban lakhatott a szomszédos kaszárnya parancsnoka Hadrianus császár idejében.

A terem lényegében egy időszakpszula volt. Rengeteg olyan dolog maradt ugyanis fenn benne, amiről azt gondolták, hogy lehetetlen, vagy legalábbis nem számítottak rá.

Találtak két termet a császárkor közepéből, ezek elüszkösödött fa mennyezete és berendezése ugyancsak egy tűzvésznek köszönhetően maradt fenn.

Fa csak kivételes környezeti vagy éghajlati feltételek közepette őrződik meg, vagy olyan rendkívüli események alkalmával, mint a pompeji és a herculeneumi vulkánkatasztrófa, és Rómában még soha korábban nem találtak fa mennyezetet az ókorból.

Egy ajtó előtt megtalálták az összekunkorodott csontvázát egy kutyának is, amely valószínűleg csapdába esett egy szobában a tűzvész idején. 

A Forum Romanumig vezető három metróállomás átadását 2021-re ígérik, a csúszás azonban nem kizárt a régészetileg egyedülálló lelet megtalálása miatt.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély hihetetlen rejtélyek történelem régészet


Megtekintések száma: 40663

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet