Rendkívüli: Vasárnap jön a műsor, ami miatt át kell majd írni a történelemkönyveket!

2018. március 3., szombat




A különleges felfedezésről a Nat Geo elsőként készített átfogó filmet, amit most vasárnap mutatnak be!

Még február elején járta be az egész világot egy olyan megdöbbentőp hír, mely miatt majd újra elő kell venni a történelemkönyveket, és alaposan át kell írni őket.

Egy nem mindennapi hír során tájékoztatták a médiát arról, hogy egy kutatócsoport rábukkant valamire a guatemalai őserdő mélyén.

Ez a valami egy eddig fölfedezetlen, páratlan leletegyüttes volt, mely 60.000-nél is több ember alkotta objektumot foglalt magába.

A kutatók egy modern lézeres technológiával végezték a feltárásokat, így akadtak egy elveszett civilizációs maradvány nyomára...

Ezek komplett városok, erődítmények nyomai voltak. Emellett találtak még olyan országút maradványokat, melyek messze megelőzték a korukat. vagyis nyilvánvalóvá vált, hogy az egykor elveszett, nagyon titokzatos maja civilizáció sokkal de sokkal fejlettebb volt, mint eddig hitték róla a régészek.

A National Geographic Elveszett maja városok nyomában című filmje első alkalommal tárja átfogóan a nézők elé a guatemalai kutatás forradalmi eredményeit és a maja civilizációról kirajzolódó új képet.

„Egész városok kerültek váratlanul a látómezőnkbe, olyanok, amelyeknek korábban még a létezéséről se tudtunk” – mondja Albert Lin, a National Geographic felfedezője.

Az egész eflfedezésben óriási szerepet játszott a lézeres technológia, mivel azelőtt egytelebn megoldás volt: folyamatosan araszolni, botorkálni a sűrű és veszélyes őserdőben, ez pedig nem volt a leghatékonybab módja a kutatásnak.

„A felmérésünk az elmúlt száz év legfontosabb előrelépése a maja birodalom kutatása terén.”

Az egyik legmegdöbbentőbb dolog, hogy 1-2 millió helyett akár 20 millió maja is élhetett ezeken a területeken, avgyos annyi, mint fél Európa lakossága.

Vagyis végső soorn a maja civilizáció nem cska fejlettebb volt, de sokkal kitetjedtebb, mint hittük.

Az Elveszett maja városok nyomában című filmet március 4-én, vasárnap 21 órakor mutatja be a National Geographic Channel.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély hihetetlen rejtélyek bizarr történelem


Megtekintések száma: 38345





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet