Rendkívüli: Végre Magyarországra kerültek a Seuso-kincsek!

2017. július 13., csütörtök




Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be.

Joggal mondhatjuk, hogy egy korszak zárult le. A Seuso-kincsek második adagja, a megmaradt darabok is hazakerültek Magyarországra.

Ezt jelentette be egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében nemrég a magyar miniszterelnök, aki páratlan jelentőségűnek titulálta az eseményt.

A Seuso-kincsek kálváriája régre nyúlik vissza, és igen kalandos történettel rendelkezik. A kincset eredetileg még az 1970-es években találták meg, majd később illegális akció keretében szállították el a legnagyobb titokban Magyarországról.

Rengeteg rejtély volt és van ma is a kincs megtalálása körül. Sümegh József találta meg eredetileg a kincset a férfit 1980 decemberében felakasztva találták egy kőszárhegyi pincében. Mint ahogy a halála, úgy az indítékok is megválaszolatlanok.

Soha nem derült ki az sem, hogy milyen körülmények között, kik és hogyan csempészték ki a kincset hazánkból.

A kincset eredetileg feltételezhetően egy előkelő, gazdag arisztokrata ásta el az egykori Pannónia területén, mely 2000 éven át a földben pihent, mire rátaláltak.

Később rejtélyes módon egy New Yorkban rendezett aukción jelent meg 1990-ben, mindössze egyetlen napig a kincs több darabja, majd újra nyomuk veszett.

"Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük!"

Az elmúlt 25 évben folyamatosan azon volt hazánk, hogy ezek a kincsek végleg hazakerüljenek, ugyanis igen hosszú és cselekményes útjuk volt.

2014-ben tért haza az első hét darab, most pedig a második, művészettörténeti szempontból még értékesebb rész került Magyarországra.

Magyarország így végül 25 év után elérte azt, hogy nem vitatva hazánk tulajdonjogát, némi kompenzációs díj ellenében - 15 millió, és 28 millió euró - visszaadják a kincseket nekünk.

Bár soknak hangzik ez az összes, valójában még így is a piaci ár töredékéért sikerült visszaszereznünk - állítják a szakemberek.

Azt is hangsúlyozta: a kincsek hazatérése nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára rendkívüli hír, mivel végre bemutathatóvá válik, és feltehetően szerte a világról érkezni fognak látogatók, hogy megnézzék.

Fotó: Bődey János / Index

Egyelőre még nem tudni, hol lesznek a kincsek véglegesen elhelyezve, de erről a későbbiekben dönteni fognak. Egyelőre addig is a Parlamentben kiállítva láthatja majd a nagyközönség, naponta 12 és 18 óra között, augusztus végéig.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség magyarország történelem kincs kincsek magyar


Megtekintések száma: 156398





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet