Rengeteg szépségápoló termék tartalmazhat műanyag mikroszemcséket - a WHO is figyelmeztet!

2018. április 1., vasárnap
Óriási veszély leselkedik rá, évtizedek óta mérgezzük magunkat velük.

Ezek a szemcsék pedig hosszabb távon veszélyesek lehetnek, és akár rákot is okozhatnak.

Rengeteg az emberi szervezetre igen káros kozmetikum van még napjainkban is forgalmazás alatt, és a különféle nagy hiper és szupermarketek polcain.

Sok esetben hatalmas világmárkákról is beszélünk, nem csak egyszerű, kisebb megjelenést kapó termékekről.

Amerikában 2016 végén tiltottak be rengeteg olyan kozmetikumot, és egyéb szépségápoló szert, melyek bizonyítottan rengeteg apró műanyag részecskét tartalmaztak.

Egy törvény értelmében kötelesek a gyártók kivonni termékeikből ezeket, ugyanis tudományosan igazolták, hogy egyrészt ezekben a termékekben nagy mennyiségében jelen vannak, másfelől nagyon károsak az emberi szervezetre.

Mivel nálunk egyelőre nincs ilyen szabályozás, érdemes tudnunk róla, hogy idehaza is több olyan termék lehet forgalomban, melyek rengeteg nanoméretű műanyag részecskét foglalnak magukban.

A mikroszemcsék, melyek a kozmetikumokban el vannak rejtve, nagyon veszélyesek. De ahhoz, hogy ezt meg tudjuk érteni, tudnunk kell, hogy ezek pontosan mik, és hogyan épülnek fel.

Ezek a nanoméretekkel rendelkező apró műanyag darabok általában egy milliméternél kisebbek, és szabad szemmel alig láthatóak, vagy egyáltalán nem is észrevehetőek.

Általában polietilénből készülnek, és elsősorban bőrradírokban lehetnek használatosak, de fogkrémekben is előfordulhatnak színezőként és állományjavítóként, emellett ajakbalzsamokban, sőt, még hidratálókrémekben is találhatunk belőlük! Egyetlen tubus arclemosó akár 300 000 darab ilyen apró részecskét tartalmazhat.

A gyártók, még akár a nevesebb cégek is azért tesznek bele ilyen műanyag részecskéket a termékeikbe, mert ettől sokkal olcsóbb lesz az előállítási költségük, és drágábban tudják neked eladni.

Olcsóbb ezek használata, mint a természetes összetevőké, viszont jóval károsabbak is, csak ezt nem nagyon reklámozzák, hiszen nem tenne jót az üzletnek.

A probléma nagyon jelentős, és nem csak azért, mert gyakorlatilag aki használ rendszeresen kozmetikumokat, az nem tudja kikerülni, hanem azért, mert hosszabb távon segítheti a sejtek elrákosodását a szervezetben.

Ezek a részecskék ráadásul egy bizonyos kísérlet keretében kimutathatóan úgy viselkedtek, mint a mágnesek, ha arról volt szó, hogy mennyi méreganyagok vonzzanak magukhoz.

Vagyis más szennyeződéseket, és nehézfém darabkákat - mikroszkopikus méretűeket - képesek jellemzően magukhoz vonzani.

Mindemellett magukhoz vonzzák a különböző vegyszerekből maradt kemikáliákat és nehézfémeket is.

Ezek a kozmetikai szerek lebomlásával nem bomlanak le, és mondjuk, egy mosdókagylón át bejutnak a vízrendszerbe is, ahol a vízszűrőkőn is áthatolnak, mivel túlságosan kicsik ahhoz, hogy fennakadjanak.

A víztisztító eljárások során sem semmisül meg a nagy részük, ezért gyakorlatilag napjainkban egyre nagyobb mértékben az ivóvízben is jelen vannak.

De akkor adódik a kérdés, hogy pontosan te mit tehetsz ellenük? Azt, hogy nem vásárold meg őket. Ezzel nem csak magadat óvod, hanem a környezeted is.

Onnan tudod, hogy egy adott termék tartalmaz-e mikroszemcsét, hogy megkeresed az összetevők között a polietilént (polyethylene), ez a plasztikadalék leggyakoribb elnevezése.

Emellett a polipropilén (polypropylene), polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate), és polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate) néven találod meg.

Ma még sajnos forgalomban vannak az EU-ban ezek a termékek, és nincs hír arról, hogy innen is kitiltanák őket, de idővel ez változhat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség feltáró egészség megelőzés


Megtekintések száma: 16065

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet