Rés az immunrendszeren: nem mindegy, melyik napszakban leszünk betegek?

2016. augusztus 16., kedd




Lehet, hogy rés van a pajzson, és veszélyben a váltott műszakban dolgozók? Egy egereken végzett új kutatás ijesztő dologra világít rá: nem mindegy, mely napszakban leszünk betegek, mert az immunrendszert befolyásolja a  cirkadián ritmus. Éjszaka és reggel nem működik úgy az immunrendszerünk, mint napközben.

A Cambridge-i Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy azokban az egerekben, amelyeket reggel fertőzött meg valamilyen vírus, jobban elszaporodott a kórokozó, mint azokban, amelyeket ugyanez a vírus fertőzött meg ugyanaznap délután.

A különbség oka valószínűleg az egerek cirkadián - közel napi - biológiai órájában keresendő, írják a tanulmány szerzői az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

Az immunrendszer a nap nem minden szakában erős

Ez a feltevés nagyon riasztó lehet elsőre, hiszen ez tulajdonképpen azt is jelenti egyben, hogy az immunrendszerünkre egyrészt jelentős hatással van a cirkadián ritmus, másfelől

az immunrendszerünknek vannak "üregjáratai", amikor a bejutott vírusok, baktériumok sokkal könnyebben kijátszhatják a szervezet védelmi rendszerét.

immunrendszer

Az immunrendszer egyfajta helyreállításon megy keresztül a cirkadián ritmus pihenő szakaszában, és az aktív fázis kezdetére áll teljes fegyverzetben a kórokozók visszaverésére.

A pihenő szakaszban viszont jóval sebezhetőbbek vagyunk, mint bármikor.

Bizonyos emberek hajlamosabbak rá

Azt tapasztalták, hogy a vírusreplikáció 10-szer gyorsabb volt azokban az egerekben, amelyeket „napkeltekor" fertőztek meg, mint azokban, amelyeket 10 óra világosság után fertőztek meg.

Ezek egyértelműen következtetést vonnak a váltott műszakos munkák és a gyakoribb fertőzőkészség, és gyakori megbetegedések között.

Vagyis a váltott műszakban dolgozó emberek gyakran lehetnek betegebbek, bár erre irányuló kutatásokat még nem végeztek ilyen részletességgel, de az tudományosan igazolt tény, hogy a több műszakban dolgozók teljesítőképessége, fizikai erőnléte csökken.

emberi-agy-2

Egyes - egyelőre szerencsére alaptalannak tűnő - feltételezések szerint sok betegség eredetére adhat okot ez a felfedezés. Elképzelhető, hogy ezekről a betegségekről azért nem tudtunk eddig többet, mert ebben a pihenő szakaszban jutnak be a szervezetünkbe.

Ha váltott műszakban dolgozok, vigyázz!

Hazánkban rengetegen dolgoznak váltott műszakban, túlterhelten, túlórázva. Az ilyen emberek fokozottan ki vannak téve a megbetegedéseknek. Ha mi is váltott műszakban dolgozunk, vigyázzunk magunkra, és tartsuk minél fittebben szervezetünket.

Fogyasszunk sok vitamint, lehetőleg természetes forrásból, gyümölcsökből, zöldségekből, és amikor időnk engedi, aludjuk ki magunkat rendesen.

Segíthet az éjszakai műszakban dolgozón a megfelelő világítás, szellőzés, klíma, a megfelelő idejű pihenő idők beiktatása, a rendszeres ellenőrzések- pl. az egyéni védőeszközök használatára, pihenő idő betartására nézve.

tudomány orvostudomány betegség betegségek


Megtekintések száma: 10538





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet