Riasztó adatok láttak napvilágot a Yellowstone alatt szunnyadó szupervulkánról

2017. június 3., szombat




Kitörése esetén a kőkorszakba taszíthatná Amerikát, de akár az egész emberiséget. Most sokkoló adatok láttak napvilágot a vulkán aktivitásával és mélyével kapcsolatban.

Ha valaha kitör a Yellowstone Nemzeti Park alatt található gigantikus szupervulkán, akkor minden eddiginél nagyobb kataklizma érheti a Földet.

A vulkán ugyanis nem csak közvetlenül Amerikára lenne végzetes hatással, hanem az egész bolygóra, és annak klímájára. Arról van szó ugyanis, hogy több trillió tonna kőzettörmelék és vulkáni por és hamu kerülne az atmoszférába.

Akár több évtizedre is fullasztó porfelhő takarhatná el a Napot.

A kérdés ezért nagyon is fontos és aktuális: mikor tör ki, és ha kitör, el lehet-e kerülni, vagy mérsékelni a pusztítást?

Egy friss kutatás egy igen megdöbbentő adatot közölt nemrégiben a szupervulkánnal kapcsolatban.

A mérések és becslések szerint 11.000 négyzetkilométernyi(!) folyékony magma fortyog a szupervulkán területe alatt.

Még egyszer: 11.000 négyzetkilométernyi több ezer fokos olvadt kőzet, azaz láva kavarog a mélyben, kirobbanásra várva.

Ez egy hihetetlenül sokkoló és riasztó adat. Egy ekkora mennyiségű lávatömeg országokat lehetne képes elpusztítani.

Kétségtelen hogyha a vulkán kitör, akkor az lehet majd minden idők legnagyobb észlelt kitörése. Ezzel egyidőben az emberiség egy hihetetlenül nagy erejű kataklizmával lesz kénytelen szembesülni.

Nagy kérdés, hogy mikor következik be. A legtöbb geológus és vulkanológus abban egyetért, hogy ennek már régebben be kellett volna következnie, így már több ezer éve "csúszik" az aktuális kitörés.

Mindemellett egyre több geológiai aktivitás, apró mikrorezgés észlelhető a területen évek óta, egyre nagyobb számban és ütemben. Ez pedig szintén arra utal, hogy valami ténylegesen készülődik.

A Yellowstone szupervulkán az elmúlt 2,1 millió évben három számottevően nagy kitörést produkált, ezek között azonban több kisebb vulkáni aktivitás nyomát is felfedezték – a legutóbbi nagy katasztrófa óta például összesen huszonhármat.

A jelentős kitörések közül az utolsó mintegy 640 ezer éve történt...

A legutóbbi vulkanikus ciklusa során egy 220 ezer éves csendes periódus után tíz hónap telt el a magmakristályok felhevülése és a kitörés között.

Nem sok időnk lenne tehát ténylegesen felkészülni a várható eseményekre, ráadásul a 11.000 négyzetkilométernyi olvadt magma óriási problémát fog jelenteni, és több száz négyzetkilométeres térségben mindent le fog tarolni.

Így egyelőre nem tehetünk mást, minthogy reménykedünk, hogy addig nem tör ki ez a bestia, míg ki nem talál valami megoldást az emberiség egy ilyen, vagy ehhez hasonló horderejű kataklizma kezelésére.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány globális kataklizma szupervulkán


Megtekintések száma: 66222





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet