Riasztó dolgok, amibkben Amerika világelső, de nem lehet büszke rá: az USA valódi arca

2019. augusztus 13., kedd




Pedig az USA nem csak jó dolgokban világelső, hanem olyan dolgokban is, amire aligha lehet büszke.

Természetesen nem Amerika lejáratása a cél, de nem árt, ha tudjátok, hogy minden éremnek két oldala van…

Amerika a kövérek országa

Nyílt titok, hogy évek óta vezeti a statisztikákat, jóllehet a legfrissebb adatok szerint Mexikó már lekörözte északi szomszédját. Az elhízottság, a kövérség nemzeti betegség, évente 100-400 ezer ember halálában játszik szerepet. 2010-ben a felnőttek 35,7 százaléka volt kövér, a gyerekeknél 17 százalékos ez a mutató.

Tele van szorongásos betegekkel az ország

Az USA a különféle mentális rendellenességek tekintetében világelső. A WHO 2009-es felmérése szerint az amerikaiak 19 százaléka élt át valamilyen diagnosztizált szorongásos zavart a megelőző egy évben. Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) 18 százalékra teszi az ilyen betegek arányát. Többségében nők szenvednek szorongásban.

A fegyveres gyilkosságokban élen járnak

Egy genfi tanulmány szerint a világon ott van a legtöbb tűzfegyver civil kézben, egyben a legnagyobb az egy főre eső kézi fegyverek aránya.

Amerika e vonatkozásban megelőz olyan jelenlegi és egykori harci övezeteket, mint Jemen, Szerbia vagy Irak. Egy tanulmány szerint 100 személyre 101,5 tűzfegyver jut.

Egy kapcsolódó statisztika szerint a fegyveres gyilkosságok aránya a második legmagasabb a fejlett világban, csak a drogháborúiról hírhedt Mexikó előzi meg.

Igazi börtönállam

Olyan államokat köröz le, mint Oroszország, Irán vagy Kína. Egy nemzetközi vizsgálat szerint az Egyesült Államokban minden 100 ezer emberből 716 rács mögött van.

Norvégiában ez a szám 71, Japánban 54. Amerikában 2,2 millióan ülnek börtönökben, 4575 különböző büntetés-végrehajtási intézményben, miközben a férőhelyek száma csak 2,1 millió.

Sáskaként élik fel a Földet

A világon a legmagasabb az áram- és az olajfogyasztás, mérföldekkel megelőzve más országokat. A szénfogyasztás terén az Egyesült Államok csak második Kína mögött. Amerikaiak fogyasztják el a világon az elsődleges energiaforrásokból – olaj, gáz, szén, atom és megújuló források – nyert energia csaknem 19 százalékát.

A nagy fogyasztás tényezői közé tartozik a mind terebélyesebb lakóházak fűtése és hűtése, a fogyasztási cikkek előállításának magas energiaszükséglete.

Brutálisan magas egészségügyi költségek

Az Egyesült Államokban a legdrágább a gyógykezelés. Egy koszorúérműtét például 50 százalékkal többe kerül, mint Kanadában, Ausztráliában vagy Franciaországban, és kétszer annyiba, mint Németországban. Az óriási kiadások ellenére az OECD-országok között Amerikában a legkisebb az egy főre jutó orvosok, kórházi ágyak száma, és kisebb a születéskor várható élettartam.

A drofogyasztás mekkája

A kokainfogyasztásban is az első helyen áll az Egyesült Államok, holtversenyben Spanyolországgal.

Az ENSZ 2008-as kábítószer-világjelentése szerint mindkét országban a felnőttek és tizenévesek három százaléka próbálta már ezt a drogot. 2006 és 2010 között jelentősen visszaesett a kokain fogyasztása Amerikában, a kereslet azonban nem tűnt el: kétmillióan rendszeres kokainélvezők.

Egykor Kolumbia volt a legfontosabb beszállító, ma már Bolívia és Peru. A kokain a második legnépszerűbb kábítószer a marihuána után, de annál több halálesetért felelős.

Az USA-ban a legdrágább a gyermekszülés az egész világon

A The New York Times adata szerint egy kórházi szülés átlagos ára 9775 dollár (2,2 millió forint). Császármetszés esetén a költség 15 041 dollárra (3,4 millió forint) ugrik.

A magánszerződések 62 százaléka semmilyen térítést nem nyújt szülés esetére.

Az anyáknak az ultrahangos vizsgálattól kezdve a vérvételig komoly összegeket kell kifizetniük a szülésig.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika usa


Megtekintések száma: 45644





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet