Riasztó dolgot fedeztek fel az Antarktiszt fedő jégben!

2017. szeptember 11., hétfő




Évekre vagyunk egy ökológiai katasztrófától?

Szomorú, és egyben hátborzongató dolgot találtak nemrégiben egyre növekvő mennyiségben az Antarktiszról begyűjtött mintákban.

A tudósok eleinte nem is akartak hinni a szemüknek, aztán amikor újra megnézték a mintákat, már biztos volt: az Antarktiszra is eljutottak a műanyag részecskék.

Méghozzá egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen, nem csak a parti jégben, hanem az ott élő állatok szőrében és gyomrában.

A szakemberek szerint a Grönlandtól keletre hullámzó vizekben és a Barents-tengerben talált műanyag hulladékok mennyisége jóval nagyobb annál, mint amit az ilyen gyéren lakott régióktól várna az ember.

Emellett az Antarktiszon is rengeteg műanyag hulladékot találtak az utóbbi időben.

“A jelek szerint az Atlanti-óceán északkeleti szektora a végső nyughelye a vízfelszínen utazó műanyag hulladékoknak” - állapították meg.

Jelenleg talán az Északi-sarkvidék van a legrosszabb helyzetben.

Az Északi-sarkvidék 42 pontján gyűjtöttek be mintákat a kutatók 2013-ban a Tara kutatóhajóval, és eredményeik szerint négyzetkilométerenként több százezer, főleg apró műanyag hulladék található az Atlanti-óceán északkeleti régiójában.

A legtöbb hulladék nagyon régóta van a vízben, és világszerte hatalmas pusztítást végzett a szennyezés.

A műanyag részecskék alig bomlanak le, és egy adott ponton túl már nem is nagyon bomlanak tovább.

A szakemberek rámutattak, hogy a globális felmelegedés következményei, így a tengeri jég csökkenése miatt a Föld pólusai még sebezhetőbbé válnak, és a műanyag és egyéb szennyezés olyan ökológiai összeomlást eredményezhet, mely a globális táplálékláncra is hatással lehet.

A tengerfenék közelében mind a déli, mind az északi sarkon már így is nagy a pusztulás.

Akár néhány éven belül elindíthat egy olyan tömeges kihalási folyamatot, melynek még az ember is kárát láthatja.

Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, egységes és gyors cselekvésre lenne szükség nemzetközi szinten, erre azonban igen halovány az esély.

A mintákban jól látszik, hogy az ott fellelt mikroorganizmusokban rengeteg nanoméretű műanyagrészecske lerakódást találtak. Ezek a lerakódások egyre csak gyűlnek az élő szervezetekben, megbetegítve azokat.

Az óra ketyeg, és olyan, mint egy időzített bomba. Nem fog örökké tartani a természet küzdelme a káros emberi természet és a tevékenységünkkel járó méreganyagok ellen.

Nemrég kimutatták azt az egész világot megbotránkoztató eredményt is, mely szerint  az ivóvíz világszinten fertőzve van műanyag darabkákkal.

Ezen műanyagdarabok azonban olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem láthatók és a szűrőkön is keresztüljutnak.

A műanyaggal szennyezett víz problémája az ásványvizeket is érinti, és a kutatók már most is azt pedzegetik, hogy talán a napjainkra ugrásszerűen emelkedő rákos megbetegedésekhez is köze lehet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés hihetetlen kataklizma


Megtekintések száma: 80696





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet