Riasztó felvétel, mely mindent leír: Vízben gázolnak a szánhúzó kutyák Grönlandon

2019. június 19., szerda




A szokatlan melegre hívja fel a figyelmet Grönlandon vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel. 

A Steffen M. Olsen dán klímakutató által készített fotó bejárta a világot.

A képen hat szánhúzó husky látható, amelyek jég helyett olvadékvízen haladnak át a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében. A meghökkentő felvételen úgy tűnik, mintha az állatok vízen járnának.

„Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott, és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok” – idézte Olsent, a Dán Meteorológiai Intézet kutatóját a Ritzau dán hírügynökség.

Elmondta, nem gondolta volna, hogy a telefonnal készített amatőr felvétel ilyen híressé válik. Június 13-án készült a kép, amikor a kutatócsoport tagjai áthaladtak az Inglefield-öblön. 

A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről – írta internetes oldalán a The Independent című brit lap.

A vékony vízréteg egy mintegy 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett alakult ki.

Olsen kollégája, Rasmus Tonboe a Twitteren a fotó alatt megjegyezte: a szokatlan meleg és az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy a gyorsan felhalmozódott olvadékvíz nem tudott elfolyni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt.

Grönlandon rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint két gigatonna jeget veszített az ország. A sarkvidéki olvadásról itt olvashat.

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés tudomány érdekes klímaváltozás


Megtekintések száma: 54545





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet