Riasztó felvételeket tett közzé a NASA: az egész világot lesokkolta!

2018. szeptember 9., vasárnap
Tényleg ekkora a baj? Akkor nincs sok időnk hátra...

Az északi féltekén izzasztó nyár volt az idei, de az egész bolygón rekordokat döntögettek a hőhullámok, amit a kanadai Kluane Nemzeti Parkban található Lowell-gleccser is megérzett. 

A Nemzeti Űrügynökség (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai is rögzítették, hogy a júliusi hónap négy forró napja alatt a gleccser egész télen felhalmozódott hómennyisége egyszerűen leolvadt, majd hómocsárrá lett.

Két héttel később a felgyűlt víz is elpárolgott.

Az olvadás négy napjában a hőmérséklet 17 fokkal magasabb volt az átlagnál.

A NASA által készített korábbi fotón világos kékkel jelölték a fagyott részeket, az olvadás utáni felvételen sötétkékkel már annak leolvadt maradványait láthatjuk.

Mauri Pelto, gleccserekkel foglalkozó tudós elmondása szerint még sosem látott példát arra, hogy ilyen gyorsan gyűljön fel tó leolvadt hóból. 

A gleccserek különösen érzékenyek a hőváltozásokra: mivel az olvadó, világos felület visszaveri a napfényt az űrbe, a hó alatt bújó sötétebb jég is több hőt nyel el, ez pedig még inkább felgyorsítja az olvadást.

A NASA 1970 óta vizsgálja a gleccsereken keresztül a klímaváltozás következményeit, és hogy az emberi tevékenység miként gyorsítja fel az olvadást.

A Lowell-lel történt eset az egyik látható jele a felmelegedő világunknak, és főleg a gleccserekre leselkedő veszélyre.

A montanai Glacier National Parkban 1850-ben körülbelül 150 gleccsert dokumentáltak, ami mára 6-ra csökkent.

Az űrügynökség augusztusban egy vizualizációt is közzétett a melegedő hőmérséklet és a megváltozó időjárás egy másik következményéről, a levegőben terjedő cseppek és részecskék mennyiségének növekedéséről. 

Ez az erdőtüzek hatására például annyira megugrott, hogy Kanadában van, ahol a napfelkeltét sem látni.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány nasa űrkutatás kataklizma


Megtekintések száma: 16742

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet