Riasztó jövő: ötévente duplázódik az elhízások száma

2017. január 27., péntek




Az elkövetkező évtizedekben minden második ember elhízott lehet.

Aggasztó az elhízás aránya

A WHO adatai szerint az elhízás komoly veszélyt jelenthet majd az emberi társadalom számára, ugyanis 2050-re minden második ember elhízottá válhat.

Ráadásul hihetetlen, de igaz: az elhízás napjainkban jóval több áldozatot szed, mint az alultápláltság. Vagyis sokkal többen esnek áldozatául kilóiknak, mint amennyien éheznek világszerte, és ez egy igen megdöbbentő adat, hogy míg valahol abba halnak gyakorlatilag bele, hogy túl sokat esznek, máshol éppen az éhezésbe.

Jelenleg a friss adatok szerint a világ lakosságának 65%-a él olyan helyen, ahol az elhízás egyre gyakoribb, egyre égetőbb probléma, és ez az arány vészesen növekszik.

Ráadásul a szervezet adatai szerint öt évente megduplázódik ezen elhízottak aránya, vagyis minden évben kétszer annyian válnak elhízottá.

A lehetséges okok

Jelenleg már gőzerővel kutatják, mik állhatnak a lehetséges okok között, ugyanis ez az elhízás drasztikus mértékű hullámot öltött.

Sokan a cukrokat okolják, ugyanis a legtöbb nyugati társadalomban igen nagymértékű a cukorfogyasztás, de vannak, akik vírusos eredetet látnak a hirtelen terjedés mögött.

Ugyanis nemrégiben kiderült, hogy tudományosan bizonyíthatóan vírus is okozhatja az elhízást, vagyis elképzelhető, hogy rohamos terjedése többtényezős, és a cukorfogyasztás mellett a rossz életmód, és egy vírus terjedése okozza, melyet először csirkékben figyeltek meg, de az emberekben is jelen van.

Az elmúlt durván négy évtized alatt minden egyes országban nőtt a kórosan elhízott személyek száma. Érdekes, hogy ez alól azok az országok sem jelentenek kivételt, ahol továbbra is az alultápláltság a legsúlyosabb probléma, mint például Szomáliában vagy Angolában.

Míg 1975-ben a kínai társadalom 0,5 százaléka volt elhízott, ma ez az arány 8 százalékra emelkedett. A legkevesebbet Észak-Korea változott, 1 százalékkal több az elhízottak száma, akik így a társadalom 2,8 százalékát teszik ki.

A jelen állapotok szerint háromszor akkora az esélye annak, hogy valaki kórosan elhízzon, mint 1975-ben, pedig mindösszesen néhány évtized alatt ment végbe ez a folyamat, és évmilliókon át korábban alig volt változás.

Így a modern életvitel, és az élelmiszerek szerepe nem hanyagolható kell, nem kerülhetik el a felelősségre vonást.

Negyven évvel ezelőtt 105 millió embert érintett a probléma, ma viszont már 641 millió fő szenved kóros túlsúlytól.

Persze ebben a tényezőben benne van az is, hogy a Föld lakossága megduplázódott, de a szakértők szerint ebben a tekintetben nem nyom sokat a latban.

Minden azon múlik, hogy a jövőben milyen irányt vesz az elhízás folyamata, de a jelek szerint nem lassul le, és nem nagyon tudunk mit kezdeni a jelenséggel, ez pedig komoly veszélyt hordoz, ugyanis az emberiség idővel elhízottá válhat, és minden második ember túlsúllyal fog küzdeni.

egészség egészség megelőzés elhízás egészségügy


Megtekintések száma: 37542





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet