Riasztó, mit is tartalmaz egy zacskósleves: az élelmiszeripar így mérgez minket?

2017. június 25., vasárnap
A kutatások és elemzések a legtöbb ilyen zacskós levesben magas glutamát tartalmat mutattak ki. A glutamát pedig egyáltalán nem veszélytelen... de van itt más is!

Napjainkban rengeteg különféle állagú és minőségű zacskós levest árulnak a boltokban, szupermarketekben.

Feltehetően szinte mindenkivel előfordult már, hogy találkozott egy-egy ilyen termékkel, vagy akár fogyasztott is belőle. Sőt, akadnak olyanok is, akik egyedül élnek, vagy idő hiányában kényszerülnek arra, hogy rendszersebben ilyet fogyasszanak.

Nos, ezek a "levesek" jóindulattal sem nevezhetők ételnek, mint ahogyan azt mindjárt látni fogod.

A gombakrém levesben például egy alapos vizsgálat derítette ki, hogy miket tesznek. Ezek az összetevők végső soron minden hasonló zacskós levesre érvényesek. A legtermészetesebb alapanya a szárított gomba. Egy ujjhegynyi. Épp annyi, hogy felismerhető maradjon, hogy az egyáltalán gomba.

Egyes jelentések szerint már léteznek olyan szintetikusan előállított masszák, melyek már nem is gombák, csak gomba hatású ízélményt hoznak létre a szánkban, ezek még a jelenleg elterjedt technológiával készülő zacskós leveseknél is veszélyesebbek.

A növényi olaj a fő összetevő, ebből van benen a legtöbb, és ez felel azért, hogy krémes legyen a leves. Van még benne igen tekintélyes mennyiségű glutamát.

Ez a harmadik összetevő szerves része, vagyis a keményítőbe van belekeverve egy bizonyos arányban.

De miről is van szó? Mi is az a glutamát, és miért ennyire veszélyes?

A nátrium-glutamát - más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621 - a glutaminsav nátriummal alkotott sója.

Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag, ez tény, azonban attól, hogy általánosan használt, számos egészségre gyakorolt káros hatása van már bizonyíthatóan.

Forrás: www.hiperarak.blog.hu

Tiszta állapotban fehér, kristályos port alkot, vízben vagy nyálban igen gyorsan oldódik, nátrium kationra és glutamát anionra válik szét.

Legnagyobb mennyiségben hústartalmú vagy húsízű élelmiszerekben fordulhat elő, de más ízek kiemelésére, erősítésére is alkalmazzák. Előfordulhat leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben.

Vagyis gyakorlatilag alig kerülheted meg, mert szinte mindenbe beleteszik. Mindezt úgy, hogy közismerten számos mellékhatása van.

Forrás: www.hiperarak.blog.hu

A vád itt leginkább az az élelmiszeriparral szemben sokak szerint, hogy az alábbi mellékhatásokról már kezdetek óta tudnak, de nem ítélték olyan jelentősnek őket, vagyis játszottak a tűzzel.

A hivatalos előírás szerint 12 hetesnél fiatalabb csecsemőknél nem ajánlott. Vajon ez is véletlen lenne? Nincs napi maximum beviteli adag előírva felnőtteknél, de egyes beszámolók szerint létezhet egy felső korlát, mely felett a lenti tünetek fokozottan jelentkeznek.

A tünetek és mellékhatások az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást jelenthetnek, valamint némely forrás az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említi.

A kutatásokból kiderül az is, hogy bizonyos összetevőket és anyagokat azért tesznek csak bele a zacskós levesekbe, hogy más ízeket és hozzávalókat, stabilizátorokat kordában tartsanak. Ugyanis például a glutamátnak nagyon erős fűszeresen sós, műanyag íze van…

Az élelmiszeripar tehát bizonyos értelemben folyamatosan mérgez minket. 

Nem tartanak ugyan fegyvert a fogyasztók fejéhez, de elég bűn az sokak szerint, hogy a veszélyekről. lehetséges kockázatokról nem tájékoztatják megfelelően az embereket, és igen gyakran előfordul, hogy a marketing trükkjeit alkalmazva, sokszor természetes összetevőjű levesekként tüntetik fel ezeket.

OSZD MEG másokkal is!

egészség bizarr feltáró egészség megelőzés élelmiszeripar


Megtekintések száma: 247147

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet