Riasztó tanulmány: háromszor gyorsabban emelkedik a tengerszint, mint az 1990-es években!

2017. május 25., csütörtök




Ezeket a területeken hamarosan ellepheti az óceán!

A globális felmelegedés a tetőfokára hághat az elkövetkező években, méghozzá igen drasztikus módon. Ugyanis igen nagy a valószínűsége annak, hogy nemsoká egyes városok, partmenti régiók, de akár komplett országrészek is a víz alá kerülhetnek.

Napvilágot látott egy átfogó, több éves tanulmány, mely évtizedes viszonylatban vizsgálta azt, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolja a jégsapkák olvadását, és a világtengerek szintjét.

Az eredményekből kiderült, hogy az 1990-es évektől kezdődően megháromszorozódott a sebessége a folyamatoknak.

Vagyis háromszor olyan gyorsan emelkedhet meg a tengerszint magassága világszerte.

Ez pedig iszonytatóan magas szám, ami azt jelenti, hogy néhány év múlva már vadul pakoltathatja New York, vagy Velence lakossága a homokzsákokat.

Évek óta figyelmeztetni próbálnak minket a klímakutatók, de nem hallgattak rájuk az emberek. Sőt, ami azt illeti, a mostani amerikai elnök, Donald Trump sem hallgat ezekre a hangokra.

Trump kifejezetten a globális felmelegedés jelen van, és azt állítja, valójában csak kitaláció az egész, de könnyen belátható, hogy azért ez az álláspontja, mert mögötte áll az olajipar, aminek folyton folyvást kedvez.

A mostani eredmények sem fogják őt, sem másokat észhez téríteni?

1990 előtt évente 1.1 milliméternyi emelkedést rögzítettek, azonban az ezt követő években ez nagyon drasztikussá vált. 1993 és 2012 között már évi 3.1 milliméternyi volt az emelkedés.

És ez az emelkedés egyre inkább gyorsulni fog. Könnyen belátható, hogy pár éven belül az alábbi városokat elöntheti a tengervíz: Sydney, New York, Velence, New Orleans, Florida...stb.

Ezeken a helyeken ráadásul a talaj is hihetetlen mértékben elkezdett megsüllyedni, így az sem kizárt, hogy egyes helyekkel nem is a víz fog "végezni", hanem a süllyedés.

"Vannak területek, ahol a süllyedés gyorsabb, mint a tengerszint-emelkedés" - mondta Cathleen Jones, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa.

A nemrég közölt jelentés szerint a legveszélyeztetettebb térségek a nagy torkolatvidékek, amelyek csaknem 500 millió embernek adnak otthont.

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés tudomány globális kataklizma


Megtekintések száma: 83816





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet