Ritka, víz alatti vulkánkitörést figyeltek meg Tonga szigeténél

2017. február 9., csütörtök




A NASA műholdas felvételén is látszik a tűzhányó, amint egy türkizkék szigetet kezd kialakítani.

Lélegzetelállító a Polinéziában található Tonga szigeténél látott, NASA felvételen is megörökített vulkán, ahogy kitör. Mindez azonban egyedülálló módon a víz alatt zajlik.

Na nem mintha ez annyira ritka jelenség lenne, de alapjáraton az nagyon ritka, hogy ilyet sikerült megfigyelni és megörökíteni.

Murray Ford, az Aucklandi Egyetem tengerparti geológusa épp egy fiatal tongai szigetet ábrázoló, a Landsat 8 műhold által készített felvételeket elemzett, amikor észrevette a türkiz foltot az óceánban.

A szakértő megállapította, hogy a különös objektum egy aktív víz alatti tűzhányó nyoma. A vulkáni kilövellés nagyjából 33 kilométerre található Tongataputól.

A NASA kutatói szerint egyértelműen egy víz alól felszabaduló, gázokat kilövellő vulkán jele. A kőzetek, és a lent lévő olvadék hozta létre ezt a türkizkék színű foltot, amit az űrből is látni lehetett a felvételeken.

A tűzhányó eredetileg még Január 23-án tört ki, és később a NASA felvételek is elérhetővé váltak.

A számítások szerint a vulkán pár napig még biztosan működött, mert több későbbi műholdfelvételen is látható volt.

Annyi már bizonyos, hogy egyfajta kicsi, vulkanikus sziget fog kialakulni a helyén, ez pedig azt jelenti, hogy ott majd idővel egy parányi sziget jöhet létre.

A víz alatti kitörések viszonylag gyakoriak Tonga szigeteinél, mivel a régió az úgynevezett Tonga-Kermadec vulkáni ív területére esik.

Ezen a területen ugyanis több tektonikus lemez is találkozik, éppen ezért gyakoriak errefelé a földrengések és igen jelentős a vulkáni aktivitás.

Ez a vulkán elméletileg már többször kitört, korábban 1911-ben, 1923-ban, 1970-ben, valamint 1990-ben és 2007-ben.

Bár a tengerben tört ki maga a vulkán, a tűzhányó tevékenysége komolyan veszélyeztetheti a környező területeket, főleg az arra elhaladó hajókat ezért azt tervezik, hogy a térképekre is felviszik, és így figyelmeztetik a hajókat, nehogy véletlen zátonyra fussanak.

Ráadásul a folyamat során rengeteg porózus anyag jön létre, ami az arra haladó hajók motorjait is eltömítheti.

Mindenesetre a jelenséget ritkán kapják így el, és ez az első részletes műholdas kép erről a folyamatról, és egy víz alatti vulkán kitöréséről.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 131426





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet