Robotot fejlesztettek ki, mely úgy repül, mint a denevér – videóval

2017. február 5., vasárnap




Hihetetlen, hová fejlődik a robotika. Mérnökök olyan robotot alkottak mely denevér módjára repül.

Hamarosan a repülő robotok hajnala köszönt be az emberiség életébe. Ma már ugyanis a drónok helyét lassan átveszik az okos drónok, azok helyét pedig az olyan repülő szerkezetek, melyek akár saját tudattal, azaz egy miniatűr mesterséges intelligenciával is rendelkeznek.

Mindehhez kell még 10-15 év, de az már jól látszik a mostani fejlesztések kapcsán is, hogy bődületesen felgyorsult a robotika, mint ipari és tudományág.

A Caltech Egyetemen nemrég létrehoztak egy olyan viszonylag kisméretű robotot, melyet viccesen csak denevér robotnak, vagy Bat Bot-nak hívnak.

Ez a szerkezet olyan mechanikán alapul, és egy olyan chipen, mely képes úgy mozgásra bírni, hogy az a levegőbe emelkedjen, és a denevérek mozgásához hasonlóan tartsa magát a levegőben.

Vagyis úgy is mondhatjuk, hogy képes úgy repülni, mint egy valódi denevér.

Ez hatalmas előrelépés a robotikában. Van már sétáló robotunk, hatalmas drónjaink, melyek különféle meghajtással közlekednek az égen, azonban szárnyakhoz hasonló "meghajtással" rendelkező robotot még nem teszteltek korábban, mely ilyen mozgásban képes repülni.

A különleges Bat Bot alig 93 gramm súlyú, tehát egy robothoz képest igen könnyű, és majdnem 2 évig tartott a fejlesztése.

A kutatóknak ugyanis valódi denevérek mozgását kellett megfigyelniük ahhoz, hogy ezt egy virtuális kódban, egy szoftverbe tudják ültetni, melyet egy chip segítségével elküldenek a megfelelő mozgatószerkezetekhez.

Minden csatlakozási pont, és illesztés 3 dimenziós nyomtatással készült, tehát akár nagyüzemben elő lehetne állítani, ám egyelőre ez nem egy tömeggyártásra szánt darab, hanem egy teszt prototípus.

Mindenesetre ez lehet a jövő, ugyanis ha azt hisszük, hogy csak a propelleres, vagy egyéb meghajtású drónoké, és repülő szerkezeteké a jövő, akkor hatalmasat fogunk tévedni.

Ugyanis a denevérek, és madarak olyan profi manőverekre képesek, amikre még a repülőgépeink egyike sem.

Ezt szerették volna lemásolni a kísérlet keretében, ami ugyan még nem tökéletes, de az előzetes tesztek szerint képesek olyan manővert is végrehajtani vele, amit más repülő szerkezetekkel még soha nem sikerült.

A jövőben hasonló denevér robotokat megfigyelési vagy egyéb célokra lehetne felhasználni, de a manőverezési képességei miatt az sem zárható ki, hogy valamilyen hadigépezetként is viszontláthatjuk majd a következő évtizedek háborúiban.

Ugyanis ha minden igaz, képes lehet kikerülni a rálőtt rakétákat, vagy akár a golyókat is, ha sikerül úgy továbbfejleszteni, hogy teljes mértékben minden manővert utánozni tudjon, mint amivel a madarak és a vérszívó denevérek rendelkeznek.

tudomány technológia technika érdekes érdekesség robotika robotok robot


Megtekintések száma: 98141





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet