Robotot küldenek a Földet megcélzó aszteroidára

2016. szeptember 8., csütörtök




Űrmissziót indít útjára helyi idő szerint csütörtök este - közép-európai idő szerint péntek hajnalban - a NASA, hogy megvizsgálják azt az aszteroidát, mely csillagászati szempontból nagy eséllyel a Földünkbe csapódhat. A misszió célja többek között az is lesz, hogy még pontosabban felmérje az aszteroida útvonalát, hogy ténylegesen van-e okunk félni. A misszió a floridai Cape Canaveral légibázisról fog indulni.A csaknem 2000 kilós, pilóta nélküli űreszközt a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalkozása, a United Launch Alliance Atlas V-ös típusú hordozórakétája fogja szállítani.

A mintákkal megrakott robot a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre, miután hatmilliárd kilométert utazott az űrben.

Az amerikai űrkutatási hivatal a Bennut közelsége, megfelelő mérete és a felszínét borító, a kutatók reményei szerint szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék miatt választotta a küldetés célpontjául.  

A Földbe csapódhat

Mint arról m ár korábban említést tettünk, a Bennuról nemrégiben kiderült, hogy csillagászati léptékben igen valószínűnek tartják, hogy becsapódhat a Földbe.

Soha nem volt még ekkora a becsapódás esélye más égitestnél.

A jó hír viszont az, hogy ez a becsapódás leghamarabb is "csak" 160 év múlva következne be. Ha viszont ez bekövetkezik, az könnyen az emberi faj végét jelenthetné. gyilkos-aszteroida A kutatók és csillagászok szerint a hat évente közelünkbe kerülő égitest olyan pályán halad, amelyen más égitestek gyakran módosítják az útját, ezért a 2100-as években még közelebb kerülhet a Földhöz,

2135-ben már a Holdnál is közelebb halad majd el mellettünk.

Pont ez az alkalom, és a Föld vonzása okozhatja azt, hogy az aszteroida egyre veszélyesebb útvonalon halad majd, és a jelenlegi számítások szerint  

Vizsgálják, többek között azt is, hogy be fog-e csapódni

Persze hivatalosan nem az a misszió fő profilja, hogy azt vizsgálják, mennyire nagy a becsapódás esélye, sok suttogó hang azt állítja, hogy a valódi cél pontosan ez.

A Napból érkező hő ugyanis módosítja az aszteroidát, illetve annak útvonalát,

így az egymilliárd dolláros küldetés egyik célja, hogy feltérképezze a kisbolygó pontos útvonalát. Ehhez oda kell juttatni a robotot, hogy különféle méréseket, vizsgálatokat végezzen el a Bennu felszínén. aszteroida-szetrobbantasa Ha később ezekből a kutatásokból kiderül, hogy még nagyobb az esély a Bennu becsapódására, akkor életbe lépne egy nemzetközi aszteroida elhárító tartalék terv. Ma már szerencsére számtalan terv és módszer áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogyan puszítanánk el egy a Föld felé tartó űrsziklát.  

Idegen tárgyak a Bennu felszínén?

Egy másik elképzelés szerint idegen tárgyak, mesterséges alakzatok vannak a Bennu felszínén, erről szintén írtunk már korábban.

Lehetséges, hogy egy titkos misszió  keretében - mely egyszerű kutatásnak van álcázva - vizsgálnák meg, hogy mi az a mesterséges, piramis alakú objektum a Bennu sziklás felszínén?

piramis-a-bennu-aszteroidan A Bennu már korábban is reflektorfénybe került, ugyanis 2014-ben a NEOSSAT műhold által készített fényképen tanulsága szerint egy

olyan felszíni formációval rendelkezett, mely egyértelműen mesterséges eredetűnek látszott.

Az égitest maga körülbelül 510 méter, így a rajta látható komplexum 15-20 méter lehet. Érdekes módon a Bennuról még egyetlen nagyon részletes hivatalos felvétel sem készült azon a néhány, nagyon szemcsés, nevetségesen rossz minőségű képen kívül, melyet a NASA közreadott. A lenti videó a NEOSSAT több felvételéből alkotott összefüggőbb animáció, vagy mozgókép. Sokakban felmerült az, hogy a NASA azért tervezi ezt a missziót, hogy a Bennu felszínén látható piramist megvizsgálja. A hivatalos verzió szerint kőzetmintákat gyűjtenek be, de titokban a piramis alakú komplexumról készítenek közeli felvételeket. Bárhogyan is, az elkövetkező időkben sok új dolgot megtudhatunk erről a rendkívül rejtélyes űrben bolyongó szikláról...


Megtekintések száma: 11303





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet