Robotzsaruk fognak járőrözni Dubaiban?

2017. május 23., kedd




Nagyszabású terv valósulhat meg néhány éven belül. Videót is közzétettek a nagy bejelentéshez, egy helyszínen rögtönzött látványos prototípussal!

Dubai egy látványos demonstráció keretében jelentette be, hogy robotikus rendfenntartó haderőn dolgozik, méghozzá robot rendőrök - vagy robotzsaruk - formájában.

Dubai mindig is szeretett lépést tartani a világgal, és rendkívül nagymértékben vett át, üdvözölt olyan technológiai találmányokat, melyek jobbá tehetik a helyet.

nemrégiben egy döbbenetesen látványos videó keretében mutatták be az egyik ilyen kezdetleges robot prototípusát.

A robotzsaru prototípusa másfél méter magas és képes értelmezni a különféle arckifejezéseket is, valamint hat nyelven beszél, és képes felfogni, és elemezni a valós életbeli szituációkat.

Döbbenetes, hogy mire képes ma a robotika, pedig még mindig csak a mesterséges intelligencia halovány árnyékát tudjuk felmutatni, de már ez is sokakat megrémít.

A különleges szerkezet egy érintőképernyőt is kapott a mellkasán, melyen bejelentést lehet tenni, ha bűncselekményt észlel az ember.

Bár azt Dubai is elismeri, hogy önmagában ez a robot prototípus még nem képes aktívan megakadályozni az esetleges bűncselekményeket, de nagyban hozzájárulhat majd a rendőrség munkájához.

Az a terv, hogy egy operatív, robotokból álló központot hozzanak létre, egy robotikus rendőr őrsöt, ahol az emberek intézhetik az ügyeiket, és rengeteg hasonló járőrözne az utcákon. 

Ha pedig ezeken keresztül riasztást adnának le, a papír és egyéb munkáktól nem terhelt rendőrök azonnal a helyszínen teremhetnek, és sokkal hatékonyabbak lehetnek.

Ezt az egészet 2030-ig Dubai vezetése meg is szeretné valósítani.

Arról nem szól a fáma, hogy vajon mikorra terveznek olyan robotzsarut, mely képes lehet fegyverrel megakadályozni a bűncselekményeket, de nagyon valószínű, hogy ez egyelőre komoly etikai aggályokba ütközik - mi van ugye, ha hibásan működik, és ártatlanokat bánt - de idővel el fognak ezen akadályok is hárulni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika robotok robot


Megtekintések száma: 78963





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet