Rögzítették a Föld mágneses pajzsának kilyukadását

2017. február 3., péntek
A bolygónk mágneses mezejének résén keletkeztek lyukak, ezt rögzítette egy indiai űrteleszkóp.

A mágneses mező gyengülése

Kilyukadt a Föld mágneses mezejének pajzsa? Korábban már mi is megírtuk, hogy egy esetleg pólusváltás során a Föld mágneses mezeje jelentősen legyengülhet, és akár 90%-kal csökkenhet.

Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhatna. Rengeteg elemző azt gondolja ugyanis, hogy ebben az esetben minden felszínen és felszín közelében élő élőlény ki lenen téve a nap káros sugarainak, és a gyilkos ultraibolya sugárzásnak.

Egyetlen szerencsénk van, mégpedig az, hogy a pólusváltás sok-sok ezer, vagy millió évenként következik be, de az mindenképp kedvezőtlen hír, hogy már esedékes lenne. Ellenben biztosan nem évek, hanem évtizedek, vagy évszázadok alatt következne be, vagyis egy lassú folyamatról van szó.

Ennek ellenére is aligha tudnánk felkészülni arra, ami vár ránk, és emberek millióinak, vagy akár milliárdjainak kellene elpusztulnia.Kilyukadó mágneses mező

A kilyukadó mágneses mező jelét rögzíthette most nemrég egy indiai űrteleszkóp, ami eleinte sokakban aggodalmat váltott ki.

Ha ugyanis a mágneses mező kilyukad, elméletben sokkal hamarabb összeomolhat, és z egy olyan folyamatként is végbemehet, mely évek alatt lecsökkenthetné a Föld mágneses erőterét.

Vagyis földtörténeti szempontból „pillanatok” alatt eluralkodhatna a káosz, és egy nagyméretű kataklizma, mely a bolygó minden élőlényét érintené.

Az indiai Ootyban lévő Kozmikus Sugárzás Laboratórium (CRL) GRAPES-3 teleszkópja 2015. június 22-én rögzítette a mintegy 20 gigaelektronvoltos (GeV) erejű galaktikus kozmikus sugárkitörést.

Vagyis ez azt jelenti a kutatók számításai szerint, hogy két hosszú órán át nyitva volt a mágneses mező, és 2%-kal csökkent is a hatása.

Korábban is volt már, de nem veszélytelen

Meg kell nyugtatnunk mindenkit: Föld mágneses mezején keletkező rések nem szokatlanok. Korábban is volt már rájuk példa, ám a tendencia egyre inkább a növekedés felé hajlik.

Egy plazmafelhő hatására nyílt ki ennyi időre a mágneses mező, ami komoly gondokat okozhat a jövőben, ugyanis egyre gyakoribb jelenség.

Elég lehet egy jóval nagyobb napkitörés, mely utat "vájhat" magának a Föld magnetoszféráján át, a felszínig, és károsíthatja, vagy akár teljesen tönkre is teheti a világ érzékeny infrastruktúráját.

Nem véletlen, hogy az utóbbi 2-3 évben folyamatosan azon dolgoznak egyes ipari szereplők, hogy egy olyan űridőjárás előrejelző rendszert dolgozzanak ki, mely képes lenne egy nagy erejű napkitörést előre kiszámítani, jelezni.

Ezzel egy a jövőben bekövetkező katasztrófára is fel lehetne készülni, ami rengeteg ember életét mentheti meg, és jelentősen csökkenthetné az anyagi károkat.

tudomány világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 102760

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet