Rovarméretű robotok menthetik meg az emberiséget

2017. február 27., hétfő




Ezeken múlhat a Föld, és az emberiség jövője is.

Globális probléma, mely emberek millióinak életébe kerülhet

A The Verge nemrég számolt be arról, hogy olyan aprócska, alig rovarméretű elektronikusan működő drón robotokat sikerült japán kutatóknak létrehozniuk, melyeknek óriási jelentősége lehet a jövőben.

Gyakorlatilag megmenthetik az emberiséget, és a Föld összes élőlényét, ugyanis egy globális, és egyre aggasztóbb problémára nyújthat megoldást.

Ez a probléma igazi mételyként rágja már a Föld élővilágának szövetét. Arról van ugyanis szó, hogy az aprócska robotok képesek lehetnének helyettesíteni a méheket.

A méhek ugyanis világszerte egyre veszélyeztetettebbek, és egyre kevesebb van belőlük.

Idehaza persze ebből szinte semmit sem érzékelünk, ugyanis hisszük vagy sem, de Magyarország egy méh és darázs nagyhatalom. Európában, de még világviszonylatban is a legnagyobb méhpopulációknak otthont adó országok között vagyunk.

Ha kihalnak, mi is kihalhatunk

A méheket több tényező is folyamatosan irtja, többek között egy különleges parazita, különféle betegségek, és természetesen nagymértékben az emberi tevékenység és a különféle a növényekben található méreganyagok is hozzájárulnak ehhez.

Nemrég Amerikában már veszélyeztetett fajnak is nyilvánították a méheket. Vagyis nagyon komoly a gond, ráadásul veszélyes is, ugyanis ha a méhek kipusztulnak, alig néhány éve van az emberiségnek.

Ugyanis közvetett módon milliók életébe kerülhet az, ha a méhek eltűnnének a Föld színéről. Ráadásul minden élőlényre jelentős hatással lenne, ugyanis a méhek szerves részei az ökoszisztémának.

Az eltűnésük rengeteg faj halálát okozná, arról nem beszélve, hogy a növények egy része is kihalásra lenen ítélve a beporzás hiánya miatt.

A méheket pótolhatnák

Ezek a rovarméretű drónok éppen erre a problémára nyújthatnának megoldást. Vagyis arról van szó, hogy hosszabb távon a jövőben megvan bennük a potenciál arra, hogy átvegyék a beporzó méhek szerepét.

Kávé, napraforgó, kakaóbab, alma, körte, hagyma, sárgarépa, repce, uborka - csak pár olyan élelmiszer és haszonnövény, amelyek számára elengedhetetlenek a beporzó rovarok. Az amerikai gazdaságnak például 15 milliárd dollár értékű haszonnövényt poroznak be.

A méhpopuláció viszont a klímaváltozás, a növényvédő szerek és különböző betegségek miatt egyre csökken világszerte, ezen segíthet a japánok találmánya.

A különlegesen kicsi drón ténylegesen rovarméretű, és alig 4x4 centiméteres. Speciálisan erre kifejlesztett állati szőr van az alján, és egyfajta ragadós gél, aminek a segítségével a szerkezet össze tudja gyűjteni a pollent.

Egyelőre csak kézzel, azaz manuálisan irányítható, és csak laboratóriumi körülmények között tesztelték, de a végeredmény nagyon ígéretes a mérnökök elmondása szerint.

Idővel mesterséges intelligencia, GPS és nagy-felbontású kamerák segítségével teljesen önműködők lehetnek, és segíthetnek átvenni - ha csak ideiglenesen is - a méhek helyét.

Az lenne ugyanis a legjobb, ha a méheket valahogyan meg lehetne menteni, és újra elterjeszteni a Földön, erre azonban egyre kevesebb az esély.

tudomány technológia technika állatvilág


Megtekintések száma: 24479





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet