Rudolph Fentz időutazása: máig rejtély, mi is történt, honnan érkezett ez az "utazó"

2019. szeptember 24., kedd




1950-ben különös eset sokkolta Londont, mégpedig azért, mert egy pajeszos, viktoriánus korból szalajtott férfit láttak a Times Square-nél szaladni. Percekkel később a férfit elütötte egy autó, majd meghalt. Holttestét a hullaházba szállították, majd átkutatták a zsebeit. Amit találtak, meglepte az orvosokat. Tételesen a következőket jegyezték fel a férfi tulajdonaként: Egy ajándék réz ötcentes, amivel a tulajdonos ingyen ihatott egy sört a megnevezett ivóban. Mivel a megjelölt hely neve ismeretlen volt az orvosok számára, megkérdezték az idősebb lakókat, de ők sem hallottak még sosem a helyről. Egy számla egy ló és kocsi mosásról a Lexington Avenue-ról, ám a béristálló pontos címe nem szerepelt a papíron. Mintegy 70 dollár régi bankjegyekben.

rudolph-fentz Névjegykártyákat is találtak Rudolph Fentz néven, valamint egy címet is, ami a Fifth Avenue-ra mutatott.

Egy levél is volt a férfinál, ami a névjegyen található címre íródott. Különös, hogy a levelet 1876-ban írta a feladója, és Philadelphiából adta fel azt.

Minden tárgy közös jellemzője az volt, hogy bár nagyon réginek számítottak, egyik sem tűnt antik darabnak, sőt, pontosan úgy néztek ki, ahogy annak idején kellett volna használat közben.

Az eset felkeltette Hubert V. Rihm kapitány érdeklődését, aki az Eltűnt Személyek Osztályán dolgozott. Megpróbálkozott a férfi azonosításával, de mindenhol falakba ütközött. Felkereste a Fifth Avenue-i címet, ami a névjegykártyákon szerepelt, és talált is ott egy üzletet. A jelenlegi tulajdonos azonban nem tudta, ki az a Rudolph Fentz. Rihm kibővítette a keresést az eltűnt személyek adatbázisában, de senki sem számolt be Fentz eltűnéséről. Ezután bevizsgáltatta az ujjlenyomatát, de az sem szerepelt a rendszerben.

rudolph-fentz-2

Rihm nem adta fel a kutatást, és hetekkel később rábukkant egy Rudolph Fentz jr. nevű férfire egy 1939-es telefonkönyvben. Felkereste a bérházat, ahol az ifjabbik Fentz lakott, a portás pedig emlékezett a lakóra.

Kedves, becsületes úriembernek írta le, aki körülbelül 60 évesen vonult nyugdíjba, és költözött egy ismeretlen helyre 1940-ben.

Rihm felvette a kapcsolatot Fentz Floridában élő családjával, ám megtudta, hogy az idős férfi meghalt 1945-ben. Az ifjabb Fentz özvegye azonban készséggel állt a rendőrség szolgálatába. Rihm őt hallgatta ki elsőnek, és megtudta, hogy a nő férjének az apja, Rudolph Fentz 29 évesen eltűnt. 1876-ban esti sétára indult, de sosem tért haza. A hír nagy port kavart, a 70-es és 80-as években újból foglalkozni kezdtek az esettel. Áttörést 2000-ben értek el a szkeptikusok, mikor a „Más Allá” spanyol magazin újból bemutatta az eseményeket. Chris Aubeck folklórkutató megvizsgálta az ismert tényeket, majd utánanézett azok valóságalapjának.

Kutatása eredménye azt bizonyítja, hogy arra a következtetésre jutott, Rudolph Fentz egy fiktív szereplő, ám az eredeti forrást csak 2002-ben sikerült megtalálni. Pastor George Murphy azt állította, a történet egy 1952-es sci-fi antológiából származik, aminek a neve „Tomorrow, The Stars” volt. Szerepelt benne egy novella, amit a híres sci-fi író, Jack Finney alkotott. A címe „I’m Scared”, és pontosan ugyanazt az eseménysort vázolja fel, ami Fentz-cel is megtörtént. Sajnos egy másolt példányt sem találtak a történetről, ráadásul Finney is meghalt addigra, mire a kutatók előállhattak volna a kérdéseikkel.

ido Úgy tűnt, a Fentz rejtélyt sikeresen megoldották, ám 2007-ben újabb fordulatot vett az ügy. Egy berlini kutató dolgozni kezdett az eseten, és a News Archive-ben talált egy újságcikket, ami 1951-ben részletesen beszámolt az ügyről.

A felfedezés óriási volt, hiszen 5 hónappal azelőtt publikálták az esetet, minthogy Finney megírta volna a novelláját, így valószínű, hogy az író táplálkozott Fentz esetéből, és nem fordítva.

A dolog viszont akkor vált hátborzongatóvá, mikor bizonyítékot találtak az igazi Rudolph Fentz létezésére, ami igazolja, hogy a férfi 29 évesen, 1876-ban eltűnt.

Számos teória született az esettel kapcsolatban, de a kutatók számára az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Fentz valamilyen úton-módon időutazást hajtott végre. Sajnos a tragikus kimenetel miatt nem ünnepel a tudomány, de a mai napig folynak kutatások arról, hogy lehetséges volt-e Fentz kirándulása egy másik időben.

rejtély rejtélyek időutazás


Megtekintések száma: 796014





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet