Sebességi rekordot döntött az emberiség

2021. május 7., péntek




A NASA egyik szondája, amely a nap felé tart, olyan gyorsan ment, amelyre eddig még nem volt példa ember alkotta eszköznél.

A Parker Solar Probe napszonda 2018-ban indult útnak és annyira siet legnagyobb csillagunk felé, hogy a fénysebesség 0,05%-ával hasította az űrt. De mennyi is ez pontosan?

532 000 km/óra

Ez a valaha volt leggyorsabb eszköz, amelyet ember épített. De ha ez nem lenne elég, ez a szonda a legelső, amely 10,4 millió kilométeres közelségbe került a Naphoz. Egyébként a korábbi rekordot is a Parker Solar Probe tartotta 393 ezer km/órás sebességgel és 18,6 millió kilométeres távolsággal/közelséggel. A NASA számításai alapján 2025-ben összejöhet a 690 ezer km/órás sebesség is a napszondának.

Ez a NASA első olyan űreszköze, amelyet élő személyről, Eugene Parker asztrofizikusról neveztek el. A legkisebb távolság, amely során a Nap közelébe kerül, 6 millió kilométer lesz. A szonda 11 cm vastag és 2,4 m átmérőjű szén-kompozit hővédő pajzsának ki kell bírnia az 1400 °C fokos hőmérsékletet és a Nap közelségéből adódó rendkívül erős sugárzást. A szondát érő sugárzás itt durván 500-szor erősebb, mint ami a Föld körül keringő szondákat éri. A szonda tömege 612 kg, költsége 1,5 milliárd dollárra rúg.

A szonda energiaellátását folyadékhűtésű napelemmel oldják meg, amit a hővédő pajzs mögé lehet mozgatni, ha a sugárzás túl erős lenne.


Megtekintések száma: 5991





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet