Sehol sem vagyunk biztonságban? Még Mark Zuckerberg is letakarja laptopján a webkamerát!

2016. június 23., csütörtök




A Facebook atyjának egy nemrég posztolt fotóján látszódik a számítógépe webkamerája le van takarva. Ez messze előrevetíti a jelenlegi biztonsági állapotokat a lehallgatást illetően. Mi sem vagyunk biztonságban a kíváncsi szemek és fülek előtt?

Hétfőn tette ki Mark Zuckerberg azt a fotót, amin a képmegosztót is birtokló Facebook-vezér egy képkerettel pózol.

Néhány éles szemű követője egy igen érdekes dologra lett figyelmes: a Zuckerberg asztalán látható MacBook kameráját egy darab ragasztószalaggal takarták el, és hasonló sorsa lett a mikrofonjának is.

A látványon a nemzetközi tech-sajtóban igencsak meglepődtek, a világ egyik legnagyobb tech-gurujától ugyanis valamivel modernebb megoldásra számítottak.

A kis darab ragasztószalag hatalmas jelentőséggel bír, hiszen ha már Zuckerberg sem érzi magát biztonságban, akkor ki érezhetné?

mark-zuckerberg-facebook

Ráadásul tetézi a dolgot, hogy korábban év elején James Comey, az FBI igazgatója is azt mondta, ő is letakarja a webkameráját.

A világban sehol sem vagyunk a lehallgatások elől biztonságban. Bennfentesek beszámolói alapján ma már idehaza is lehallgatják a Skype beszélgetések nagy részét, bizonyos kulcsszavak alapján leszűrve azokat, melyeket alaposabban megfigyelés alá vonnak.

Így aztán ténylegesen elmondható, hogy nagyon kell vigyázni azzal, hogy kinek mit és hogyan, illetve hol mondunk. A titkos árnyrendőrség elve alapján működő lehallgatás alapú megfigyelés a jövőben minden szabadságunktól megfoszthat minket.

Korábban a kormány többször keveredett olyan gyanúba, miszerint a Facebookot használja kvázi lehallgatóközpontként szerte a világon.

nsa

Az elmélet szerint mivel a közösségi oldal a mobilos alkalmazásain keresztül hozzáférhet a készülék mikrofonjához, így azon keresztül bármikor le tudja hallgatni az illetőt, amikor vele van a telefonja.

Az elhangzott és lefülelt mondatokat a Facebook arra használja, hogy – a hanganyag gépi gyorselemzése után – relevánsabb hirdetéseket jelenítsen meg az embereknek. A valóság azonban ennek csak egy kis szelete, bár tény, hogy reklám célokra is felhasználják etikailag elég vitatott módon.

A valóság másik oldalán azonban a kormány hallgatózik folyamatosan a korábban botrányba keveredett amerikai lehallgatóközpont, az NSA segítségével.

Ki tudja, talán éppen minket, vagy téged is lehallgatnak. Vigyázz, kinek és mit mondasz. Ha pedig úgy érzed hogy figyelnek, talán nem véletlen, és érdemes letakarni a webkamerát...

érdekes érdekesség összeesküvés facebook


Megtekintések száma: 14479





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet