Sikerül-e az emberiségnek eljuttatni egy űrszondát a Proxima b-re?

2017. február 25., szombat




A nagy kérdés az, hogy sikerül-e, és mikor? És ha igen, találunk-e fejlett civilizációt?

Óriási felfedezés

2016-ban a Proxima Centauri egyik csillaga volt a szenzációs felfedezés a csillagászatban, ugyanis a Proxima b feltételezhetően lakható, és talán lakott is.

Azóta a Trappist-1 rendszerben is idegenek, pontosabban élet nyomaira bukkanhattak a NASA tudósai 2017 elején, így már több opciónk is van, de a legközelebbi élhető, és talán civilizált bolygó továbbra is a Proxima b, mely alig néhány fényévnyire van tőlünk

Megfelelő távolságra van a napjától, van légköre, felhői, és valószínűleg folyékony víz is a felszínen. Ha pedig ezek jelen vannak, 85%-os a valószínűsége, hogy valamilyen formában élet is van rajta.

Létezik a technológia, amivel néhány év alatt elérhetjük

A felfedezést követően nem sokkal ezután jelentette be a híres Stephen Hawking, és egy orosz milliárdos, hogy egy nagyszabású projekt keretében a mai technológiával képesek lehetünk olyan nanohajókat létrehozni, melyekkel el tudunk jutni a célhoz.

A jelenlegi meghajtások nagyon lassúak. Ha a Voyager-1 akkor indult volna el, amikor az első emberek kivándoroltak Afrikából, most érne csak oda.

Ezért nem csak a meghajtás mikéntjét alakították át, hanem az "űrhajó" méreteit.

Az új generációs űrhajó nem a megszokott fosszilis, vagy radioaktív atommeghajtással utazna, hanem valami sokkal szokatlanabb módon: a fény erejét használnák fel, melynek segítségével egy olyan földi lézert építenének meg, amely 100 gigawattos lézerimpulzusokat lövellne néhány percig.

A kutatók elmondták, hogy elegendő lenne csak egy napig ilyen impulzusmennyiséget kilőni, ez már el tudna indítani egy nanohajót.

Valóban idegenekre találunk?

A projekt ígérete szerint 20 éven belül fellőhetik ezeket a szerkezeteket, és azok elérhetik a célt, onnan pedig még néhány évbe telhet, mire bármilyen információ visszajön. Legrosszabb esetben is 30-40 év múlva választ kaphatunk rá, még a mi életünkben, hogy mi található a Proxima b felszínén.

A legkiábrándítóbb az lenne, ha kiderülne, hogy bár jelen vannak az élethez szükséges feltételek, és talán még az élet építőkövei is, de még nem alakult ki fejlett élet.

Azonban a legtöbben éppen az ellenkezőjére számítanak. Hogy egy már fejlődésben lévő, vagy akár egy fejlettebb civilizáció is élhet a planétán, mely talán már meg is próbált velünk kapcsolatba lépni, csak még nem érte el idáig a rádiójeleik, melyeket évekkel, évtizedekkel ezelőtt küldhettek.

tudomány idegen idegenek idegen civilizáció


Megtekintések száma: 22014





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet