Sikerült egereknél visszafordítani a rettegett kór lefolyását!

2023. július 31., hétfő




A sclerosis multiplex autoimmun betegségnél a szervezet saját T sejtjei okoznak gyulladást az agyban és a gerincvelőben. 

Ez a támadás során megsérül az idegsejtek védőburka és ez komoly fizikai, mentális és pszichiátriás problémákat okozhat. Azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a sok különböző fajta T sejt közül melyik is okozza a problémát.

A Boston Gyerekek Kórházának kutatócsapatának sikerült meghatározni ezeket a betegségben érintett T sejteket és azt is meghatározták, hogy milyen a felszínükön lévő fehérjével lehet azonosítani őket.

A csapat ezután egy olyan antitestet is kifejlesztett, ami ezt a fehérjét célozza és egereknél képesek voltak a segítségével megelőzni és visszaállítani a betegséget.

Eileen Remold-O’Donnell, a kutatás egyik vezetője szerint, amennyiben az eredményeket sikerül embereknél is demonstrálni, akkor ezzel egy komoly eszközt adnak a betegséget kezelő orvosok kezébe és áttételesen más autoimmun betegségek kezelését is elérhetőbb közelségbe hozhatja.

A kutatók kiemelték, hogy a megközelítés valószínűleg nem megfelelő a betegség minden formájának kezelésére, viszont a megelőzés és a korai szakasz megállításában komoly lehetőséget látnak.

A legújabb tanulmányok a TH17-es T sejteket jelölték mint kiváltó ok, viszont az új tanulmány szerint nem az összes ilyen sejt érintett, hanem azoknak egy gyorsan osztódó alcsoportja, amit egyedileg a CXCR6 fehérje jelenléte különít el. 

A tesztek szerint ezek a sejtek képesek kárt tenni az idegsejtekben, az általuk termelt fehérjéken és kiváltott gyulladáson keresztül.

Azonban az egy dolog, hogy a CXCR6 pozitív T sejtek sclerosis multiplexet okoznak egereknél, addig ez az embereknél is így van?

Hogy megválaszolják a kérdést a kutatók több specialistát is bevontak, akik vér és gerincvelőfolyadék mintákat gyűjtöttek a autoimmun ízületi gyulladással küzdő betegektől.

Az eredmények szerint a gyulladt ízületeknél valóban megemelkedett az implikált sejtek száma, viszont sem náluk sem a több kontroll csoportnál nem emelkedett meg a sejtek száma a keringő vérben.

A kapott eredményeket olyan egér modelleken is tesztelték, amiket genetikailag módosítottak, hogy azoknál sclerosis multiplex alakuljon ki. A kutatók az egerek egy csoportját olyan antitestekkel kezelték, amik a CXCR6 fehérjét célozták. 

Ezeknél az állatoknál nem látták a problémát okozó sejtek felhalmozódását, sem az általuk okozott sérüléseket vagy annak viselkedésből kimutatható jeleit.

A kutatás két vezetője azóta megalapította a Edelweiss Immune céget, ami a kórházzal együtt dolgozik majd a kutatás további részein és a végső kezelési módszer kifejlesztésében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség


Megtekintések száma: 23068





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet