​Sikerült elérni a visszafiatalítást: megvan az örök élet elixírje a tudósok szerint

2020. december 2., szerda
A tudósok azt állítják, hogy sikeresen megfordították a biológiai öregedési folyamatot egy 64 éves feletti kísérleti csoport esetében – írja a The Independent.

A Tel-Aviv-i Egyetem és a Shamir Orvosi Központ kutatói oxigénterápiás módszert alkalmaztak a biológiai öregedés két kulcsfontosságú mutatójának megfordítására: a telomerek hosszára és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Ahogy az emberi test öregszik, a telomerek – a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok, amelyek megőrzik a kromoszómák integritását – fokozatosan rövidülni kezdenek, ezenkívül az öregedő és rosszul működő sejtek száma is egyre nő.

A 35, 64 évesnél idősebb felnőtt részvételével végzett klinikai vizsgálat során a kutatók a hiperbár oxigénterápia (HBOT) módszerét alkalmazták, hogy megelőzzék az öregedésért felelős két tényező romlását.

Az alanyokat egy nyomás alá helyezett kamrába helyezték, és tiszta oxigént adtak nekik 90 percen át, a hét öt napján, 3 hónapig.

A tanulmány végén a tudósok arról számoltak be, hogy a résztvevők telomerjeinek hossza átlagosan 20%-kal nőtt, míg az öregedő sejtek akár 37%-kal is csökkentek.

Ez azt jelenti, hogy az alanyok teste visszatért arra a szintre, ahol 25 évvel korábban volt.

„Mivel a kutatók jelenleg a telomer rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, számos gyógyszert és környezeti beavatkozást vizsgálnak, hogy lehetővé tegyék ennek meghosszabbítását.” – mondta Shai Efrati, a Tel-Aviv-i Egyetem orvosi és neurológiai karának professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

„Az egyedülálló HBOT-kezelések alatt és után a telomer hosszának jelentős javulása új alapot nyújt a tudományos közösség számára annak megértéséhez, hogy az öregedés valóban kezelhető és visszafordítható az alapvető sejtbiológiai szinten.”

Az alapvető elképzelés az, hogy az öregedés egy betegség, ami ugyanúgy gyógyítható lehet, mint bármi más.

2015-ben egy biotechnológiai vállalat vezetője került a nemzetközi tudományos közösség figyelmének középpontjába, miután ő lett a „nulladik beteg” egy génterápiában, amelyről azt állította, hogy állandó változásokat hoz a DNS-ben az izomvesztés és más, öregedéssel kapcsolatos változások leküzdésére.

Liz Parrish, a BioViva vezérigazgatója, komoly kritikákat kapott tudományos körökben kísérleti tanulmánya miatt, de azt állítja, hogy az elmúlt öt évben megnövelte telomerjeinek hosszát, és nemrégiben azt mondta, hogy szerinte „a halál opcionális”.

Az izraeli kutatók tanulmánya azt mutatja, hogy az öregedési folyamat visszafordítható, és ezáltal a biológiai károsodások akár hosszú évekig is késleltethetők lehetnek.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 42784

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet