Snowden tévedett: a titkosítás ellenére rájönnénk, ha földönkívüliek üzennének

2015. szeptember 26., szombat




Edward Snowden szerint a földönkívüliek olyan jól titkosíthatják kommunikációjukat, hogy ha megpróbálnánk lehallgatni őket, valószínűleg zajnak néznénk a kommunikációjukat. A SETI szerint azonban ez nem így van, és képesek vagyunk jelenleg is kiszűrni egy esetleges nekünk szánt üzenetet.

Mondjuk ezzel csak azt akarta érzékeltetni a Neil deGrasse Tysonnal folytatott beszélgetésében, hogy az elektronikus kommunikáció fejlődéstörténetében nagyon rövid az a szakasz, amiben a kódolatlan üzenet a norma.

Abban viszont téved, hogy – legyenek bármilyen fejlett kriptográfiai módszerrel titkosítva – nem tudnánk kiszűrni a földönkívüli kommunikációt a zajból.

“Nem az üzenetet keressük. A jelet keressük, ami arra utal, hogy valakinek van jeladója” – mondja Seth Shostak, a földönkívüli életet kutató SETI kutatóközpontjának igazgatója.

 Ebből a szempontból pedig lényegtelen, hogy egy üzenet hogyan van titkosítva, vagy hogy egyáltalán titkosítva van-e. Shostak szerint kutatásuk a rádióhullámokra koncentrál, azokból is a szűk sávban sugárzottakra, mert a tudomány jelen állása szerint ilyet csak jeladók tudnak küldeni. 

Ha ilyen jelet találnának, az Shostak szerint azt jelentené, hogy “hahó, van ott kint valaki, aki képes rádióadót építeni”.

seti-radio-uzenetek

Ez pedig még akkor is bizonyítaná, hogy valójában üzenetről van szó, ha amúgy a titkosítás miatt meg sem tudnánk különböztetni a zajtól.

Doug Vakoch, a SETI csillagközi üzenetösszeállításért felelős kutatója – igen, ő az, aki azzal fogalkozik, hogy hogyan tudnánk beszélni a földönkívüliekkel – szerint a földönkívüliek utáni kutatásnak igazából nem a titkosítás az akadálya, hanem az, hogy a rendelkezésre álló technológiával legfeljebb azokba az üzenetekbe tudnánk belehallgatni, amit célzottan a Földre küldenek az idegenek.

univerzum

Szerinte a másik nagy akadálya a kutatásnak, hogy bármelyik civilizáció könnyedén elrejtheti a jeleit. Vegyük például a Földet. “A múltban nagyon hangosak voltunk, rengeteg tévé- és rádiójelet sugároztunk. 

Most viszont a kommunikáció nagy része optikai kábelen és műholdakon zajlik, ezekből pedig kevesebb jel szivárog a világűrbe” – mondta. 

Vagyis Snowdennek egyben igaza volt: az elektronikus kommunikáció fejlődéstörténetében tényleg nagyon rövid az a szakasz, amiben egy másik civilizációnak esélye lehet meghallania a másikat. De nem a titkosítás, hanem a jelek árnyékolása miatt.

ufó ufók idegen idegenek összeesküvés


Megtekintések száma: 10203





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet