Soha nem látott közelségű és részletességű képek készültek a Jupiter vörös foltjáról

2017. július 14., péntek




A folt tele van titokkal, és az emberiség történetében először láthatjuk ennyire közelről.

A Juno eszméletlenük szép képeket készített a Naprendszer legnagyobb gázóriásáról, a Jupiterről, és annak titokzatos vörös foltjáról.

A Jupiter speciális, az űrből nagy távolságokról is felismerhető foltjáról rengeteg különféle elmélet kering, mivel soha eddig nem tudták megfejteni, hogyan alakulhatott ki, és miért tarthat még most is az ott dúló vihar.

Ugyanis a vörös folt feltehetően nem más, mint egy gigantikus méretű vihar. Most végre közelről és személyesen látjuk, hogy miként is néz ki ez a vihar.

Annyit már biztosan tudni, hogy ez az óriási ciklon nagyon régóta tart, és sokkal forróbb, mint azt korábban gondolták. Ez megmagyarázná, hogy bolygó légköre összességében miért is melegebb, mint amit a Naptól való távolsága alapján várhatnánk.

A Nagy Vörös Foltnál 370 fokkal melegebb van, mint máshol a Jupiteren. A bolygó teljes légkörének felmelegítéséért a folt alatti turbulencia lehet felelős, mely lényegében eloszlatja a bolygón az itt keletkező iszonyatos hőmérsékletet.

Azonban nem csak maga a vörös folt okozott fejtörést a múltban a tudósoknak. A Jupitert számtalan rejtély övezte, és övezi még ma is a csillagászok, űrkutatók körében. Az egyik ilyen régi rejtélyt sikerült most megfejteni.

Azt ugyanis egészen idáig nem tudták, miért lehet 930 fok egy olyan bolygón, mely ötször távolabb kering a naptól, mint a Földünk.

Csak összehasonlításképpen, a Mars a szomszédunkban van, és átlagosan -63 Celsius fok hideg uralkodik rajta.

A Juno magyar idő szerint július 11-én hajnalban ért a perijovéhoz – azaz pályáján ekkor járt a legközelebb a Jupiterhez. Ekkor a szonda nagyjából 3 500 kilométerre közelítette meg a bolygó fellegeinek felső rétegét. 

Néhány pillanattal később az űreszköz már a Nagy Vörös Folt felett járt, mely fölött 9 000 kilométert tett meg.

Azt elmondhatjuk, hogy azelőtt soha nem készített még semmilyen eszköz ennyire közeli és ennyire részletes képet a Jupiter felszínéről, így a Juno képei sokáig emlékezetesek maradnak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen csillagászat űrkutatás történelem


Megtekintések száma: 231376





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet