​Sohasem lebomló, rákkeltő anyagokkal mérgezett az összes esővíz a Földön

2022. augusztus 3., szerda




Mindegy, hogy a sarkokon vagyunk vagy éppen Tibetben – a PFA-kra vonatkozó legújabb ajánlások szerint az esővíz a bolygónk minden pontján alkalmatlan az emberi fogyasztásra.

Mint azt az Európai Vegyianyag-ügynökség honlapja írja:

„A perfluor-alkil anyagok (PFA-k) nagy családja több ezer mesterségesen előállított vegyi anyagot foglal magában, amelyeket a társadalom széles körben használ, és amelyek már a környezetben is jelen vannak.

A PFA-k szén-fluor kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb kémiai kötés a szerves kémiában. Ez azt jelenti, hogy mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállók a lebomlással szemben. A környezetbe jutó PFA-k többnyire könnyen szállítódnak nagy távolságra a kibocsátás helyétől.

Gyakran megfigyelhető a talajvíz, a felszíni vizek és a talaj PFA-val való szennyeződése. A szennyezett területek megtisztítása technikailag bonyolult és költséges. Ha a PFA-k kibocsátása tovább folytatódik, akkor egyre nagyobb mértékben fognak felhalmozódni a környezetben, az ivóvízben és az élelmiszerekben.”

Most mindezzel kapcsolatban annyi változás történt, hogy több, ebben a családban található anyag biztonságosnak vélt szintjét annyira alacsonyra helyezték át az új ajánlások, hogy ez alapján a bolygón immár sehol sincs emberi fogyasztásra alkalmas esővíz – számol be róla az Independent. Az új értékek egyébként nem csak az ivóvizet érintik, de a felszíni vizeket, valamint a talajt is.

Ezen ajánlások lejjebb tolása pedig nem puszta számmágia – ezek az értékek azért kerültek lejjebb, mert egyre inkább megértjük, hogy a PFA-k milyen veszélyt jelentenek az emberi szervezet, valamint a környezetünk számára. A Stockholmi Egyetem és az ETH Zürich Egyetem kutatói szerint tehát ezek a változások azt jelentik, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak a szintje az esővízben „immár mindenütt az irányadó szint felett van”.

Egyébként a biztonságosnak tartott értékek ezen anyagok kapcsán az elmúlt 20 év során drámai mértékben zuhantak. Például az egyik nevezetes PFA, a perfluor-oktánsav (PFOA) esetén a még biztonságosnak vélt érték az ivóvízben az Egyesült Államokban 37,5 milliomod részére csökkent. Ha tehát ezt az új értéket vesszük alapul, akkor a bolygón nincs iható esővíz. Mint az egyik kutató megjegyezte: mindez az iparosodott társadalmak esetén annyiban nem probléma, hogy ezeken a helyeken nem az esővíz szolgál jellemzően ivóvízként, azonban sokak számára a Földön nem ez a helyzet – több helyen is az esővizet biztonságosnak vélt folyadékként fogyasztják.

A Stockholmi Egyetem csapata az elmúlt évtizedben laboratóriumi és terepmunkát végzett a PFA-k légköri jelenlétével és vándorlásával kapcsolatban – a kutatók azt találták, hogy egyes káros PFA-k szintjei a légkörben nem csökkennek számottevően annak ellenére sem, hogy a legnagyobb gyártó, a 3M már két évtizeddel ezelőtt felhagyott ezen anyagok előállításával. Ennek egyik oka az, amit fentebb írt az Európai Vegyianyag-ügynökség: tehát, hogy ezek az anyagok rendkívül nehezen bomlanak le. Ezen kívül azonban a folytatólagos légköri jelenlétük azoknak a természeti folyamatoknak is köszönhető, amelyek ezeket a vegyületeket ciklusosan a felszínről a légkörbe juttatják.

Magyarán tehát kiderült, hogy mostanra mindenütt jelen vannak a PFA-k, megszabadulni tőlük természetes úton nem lehet, és az emberi szervezetre még biztonságos szintjük jóval lejjebb került, mint azt korábban gondolták, és ezért az irányadó értékeket lejjebb viszik – mindezt úgy, hogy csak kevés módunk van a PFA-szennyezés csökkentésére.

A kutatók szerint egyébként ésszerű lenne globálisan elfogadott értékeket meghatározni, amiket persze mostanra átléptünk. A PFA-k egyébként rengeteg komoly egészségügyi károsodással hozhatóak kapcsolatba: rákos megbetegedések, tanulási és viselkedési problémák gyermekeknél, meddőség és terhességi szövődmények, megnövekedett koleszterinszint és immunrendszeri problémák többek közt.


Megtekintések száma: 31668





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet