Sok helyen most vezetik be, nálunk viszont büntetik az étolajjal működő járműveket: szerintetek miért?

2018. március 12., hétfő




Az újrahasznosított étolajban óriási lehetőség lenne... milyen érdekek állnak amögött, hogy ezt csírájában elfojtsák?

Sokan nem tudják, de kis hazánk rengeteg dologban le van maradva, köztük abban is, hogy milyen meghajtású járművek kerülnek forgalomba.

Olyan, mintha tűzzel-vassal irtanák az alternatív technológiákat, noha a gazdaságunk és az emberek jól járhatnának ezekkel az alternatívákkal.

Nem állítjuk - és senki sem állítja - hogy ezen alternatívák valóságos csodák, hogy rengeteg bajra lenének gyógyír, de a fejlődés és a jövő egyfajta mementói, ez viszont biztos.

nemrég egy hír kapcsán alakult ki vita a témában, miszerint az olaszországi Velencében kísérletképpen újrahasznosított étolajjal kevert dízel üzemanyaggal közlekednek majd hét hónapon keresztül a városi tömegközlekedést bonyolító "vaporetto" vízibuszok.

egyre több helyné be fogják vezetni az étolajos tankolást, vagyis azokat a járműveket, melyek képesek ezzel elüzemelni.

Ezzel csökkenne a környezeti szennyezés, méghozzá drasztikus mértékben, hiszen valljuk be, sok magyar háztartásban nagyon jól tudjuk, hogy a szakszerű eltárolás helyett hová is kerül a használt, semmire sem jó étolaj...

Az újrahasznosított étolajat vendéglátóipari és háztartási hulladékból nyerik ki és 15 százalékban keverik a dízel üzemanyaghoz.

Sokak szerint az régi iparok érdekeltségei miatt nem terjedhet el idehaza sem, és sok más helyen sem a technológia.

Pedig egyes kutatások szerint ez egy remek átmenet lenne a víz és elektromos autók és a hagyományos autók között az emberek számára.

Mások szerint a technológiában egyszerűen csak szimplán nem érdekelt az állam, és akadnak olyan vélemények is, melyek szerint felesleges technológiai mellékágról van szó, és mire elterjedne, az elektromos autók olyan fejlettek lesznek, hogy érdemes inkább azokra várni.

Vajon miért büntetik az étolajakkal és egyéb olcsóbb olajakkal való autóüzemeltetést? 

Hisz ma már több olyan autó is létezik - régiekről nem is beszélve - melyek bizonyítottan károsodás mentesen elműködnek ezekkel, kisebb átalakításokkal, ha megfelelően elő van készítve az olaj számukra.

Te mit gondolsz?

Lenne létjogosultsága a dolognak hazánkban is?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika magyarország politika


Megtekintések száma: 81745





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet