Sokat kávézol? Genetikailag beléd van kódolva!

2016. augusztus 30., kedd




A kávé a víz és a tea mellett az egyik legtöbbet fogyasztott ital. Mindegy, hogy espresso, cappuccino, vagy latte macchiato, szinte mindenkinek van kedvence. Egy új kutatás szerint genetikailag belénk van kódolva, hogy ki mennyire lesz kávéfüggő. Te az vagy? A cikkből megtudhatod!

A tudomány régóta próbálja feltérképezni a kávéfogyasztás mögött álló genetikai okokat. Miért van az, hogy egyesek felébredni sem tudnak a koffeinbomba nélkül, míg mások életükben csak egy-két csészényi adagot isznak meg?

Egy új nemzetközi kutatás most választ adhat a kérdésre. A vizsgálatot végző csoport szerint ugyanis

létezik egy gén, amely alapjaiban határozza meg egy személy kávéfogyasztását.

A szakemberek előbb két olaszországi populációtól, majd egy hollandiaitól gyűjtöttek be mintákat, így fedezték fel a PDSS2 nevű gén és a koffein kapcsolatát.

kave

A kutatók azt találták, hogy azok az alanyok, akik magukban hordozzák a gént, jóval kevesebb kávét isznak, mint azok, akikben nincs meg a PDSS2.

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a gén lassítja a koffein lebontását,

emiatt a PDSS2-vel rendelkező személyek szervezete kevésbé kívánja a kávét.

A kávé, legalábbis bizonyos mértékben, véd egyes betegségekkel szemben, míg hajlamosít másokra – ez kissé ellentmondásos.

– állapította meg Nicola Pirastu, az Edinburghi Egyetem kutatója, és a tanulmány vezető szerzője.

A kávé valóban segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a második típusú diabétesz, bizonyos ráktípusok, valamint a halláskárosodás megelőzésében.

kave-2

Ehhez azonban pont elegendő mennyiségű italt kell elfogyasztani.

A kutatók szerint ezért is fontos a koffeinfogyasztás és a genetika közti kapcsolat feltérképezése. Sokan ugyanis egyszerűen képtelenek a megfelelő mennyiség bevitelére, mások pedig épp a túladagolásra hajlamosak.

Forrás: 24.hu

tudomány egészség


Megtekintések száma: 8401





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet